Składniki

  • 250 g makaronu świderki BIO VILLAGE
  • 200 g białej kiełbasy WIODĄCA MARKA
  • opakowanie liści szpinaku NOTRE JARDIN
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano RUSTICA
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii RUSTICA
  • sól, pieprz,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 125 g sera mozzarella LES CROISES
  • 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano LES CROISES

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
  2. Z białej kiełbasy zdjąć skórkę i mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy kiełbasa podsmaży się, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojone na kawałki pomidory z puszki, oregano i bazylię. Doprawić solą i pieprzem i całość dusić na małym ogniu bez przykrycia 10 minut.
  3. Umyte liście szpinaku posiekać i dodać do reszty składników na patelni – jeszcze przez chwilę dusić, po czym przełożyć do dużej miski i wymieszać dokładnie z ugotowanym makaronem.
  4. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać śmietanką i posypać pokrojoną na kawałki mozzarellą oraz tartym Parmigiano Reggiano.
  5. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25 minut, aż zapiekanka lekko się zarumieni. Podawać na gorąco.