Składniki

  • 2 tabliczki (2x100g) gorzkiej czekolady 64% TABLETTE D’OR
  • 1 kostka (200g) masła (w temp. pokojowej)
  • 1 ½ szkl. cukru trzcinowego TEVA
  • 5 jaj WIODĄCA MARKA (w temp. pokojowej)
  • 6 łyżek + 1 łyżeczka przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¾ szkl. (ok. 150g) suszonej śliwki TABLIER BLANC

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160 st.C. Kwadratową foremkę 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dno i boki masłem, i oprószyć lekko mąką.
  2. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miski. Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą i rozpuścić czekoladę na parze (miska nie powinna dotykać wody).
  3. Suszone śliwki pokroić na ćwiartki i oprószyć 1 łyżeczką mąki – wymieszać.
  4. W osobnej misie utrzeć masło z cukrem na puch. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku, a następnie ekstrakt waniliowy, ostudzoną czekoladę, oraz 6 łyżek mąki  przesianej z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wmieszać suszone śliwki.
  5. Masę przelać do foremki, wyrównać szpatułką. Piec w 160 st. C ok. 40 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien wyjść delikatnie wilgotny.
  6. Ostudzić na kratce. Można oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.