Składniki

  • 200 g kuskusu Comptoir du Grain
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 cytryna
  • 2 garści świeżej kolendry
  • 50 g migdałów w płatkach Tablier Blanc
  • oliwa z oliwek Rustica 3 łyżki +1 łyżka do cukinii
  • sól Rustica
  • pieprz Rustica

Sposób przygotowania

  1. Kuskus przesypać do miseczki, zalać wrzącą wodą odrobinę ponad poziom kuszy. Przykryć talerzykiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę, sól i rozdrobnić widelcem.
  2. Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Kawałki cukinii ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać delikatnie solą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, aż cukinia delikatnie się zarumieni.
  3. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  4. Kolendrę posiekać drobno.
  5. Migdały  przyrumienić delikatnie na suchej patelni.
  6. Zetrzeć skórkę z cytryny
  7. Do miski przełożyć kuskus, cukinię, pomidory, kolendrę i skórkę z cytryny, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
  8. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, żeby smaki dobrze się połączyły.
  9. Wierzch sałatki udekorować płatkami migdałów.