Składniki

  • ½  op. (125g) makaronu jajecznego typu noodle w stylu chińskim Tables du Monde
  • 1 duża (pojedyncza) pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Rustica
  • 1 marchewka
  • ½ małego pora
  • kawałek papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3  łyżki sosu sojowego Tables du Monde
  • 1 łyżeczka sezamu Tablier Blanc

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę – przełożyć mięso do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną.
  2. Oczyszczoną marchewkę pokroić w cieniutkie słupki, a pora w ukośne plasterki. Papryczkę chili drobniutko posiekać (z pesteczkami lub bez jeśli wolimy łagodniejszy smak).
  3. Czosnek drobno utrzeć, lub przecisnąć przez praskę. Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i często mieszając delikatnie podprażyć na złoty kolor.
  4. Makaron jajeczny ugotować w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  5. W międzyczasie rozgrzać olej w woku (lub na patelni o wysokich ściankach). Włożyć kawałki kurczaka i smażyć (ok. 2 min.) aż mięso się zetnie ze wszystkich stron.
  6. Zmniejszyć ogień, wrzucić do woka czosnek, pora, marchewkę i papryczkę chili – cały czas mieszając, krótko przesmażyć (ok. 30 sekund), a następnie wlać sos sojowy – zagotować.
  7. Zdjąć z ognia, dodać makaron, posypać uprażonym sezamem – wymieszać. Podawać od razu.