Składniki

  • 1 op. (50 g) szynki włoskiej długodojrzewającej w plastrach SAINT-AZAY
  • ½ op. (ok. 50 g) sera pleśniowego (np. Roquefort) LES CROISES
  • 4 garście mieszanki sałat NOTRE JARDIN
  • 1 gruszka
  • garść łuskanych orzechów włoskich TABLIER BLANC
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia BIO VILLAGE
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego NID D’ABEILLE (lub do smaku)
  • sól (do smaku)

Sposób przygotowania

  1. Obraną i wydrążoną z gniazda nasiennego gruszkę pokroić w dużą kostkę – skropić sokiem z ½ cytryny. Szynkę podzielić na szerokie paski.
  2. Na półmisku rozłożyć sałatę, kawałki szynki, gruszki, oraz niewielkie kawałeczki sera pleśniowego. Posypać orzechami włoskimi.
  3. Przygotować dressing: wlać do słoiczka oliwę, sok z ½ cytryny, miód i szczyptę soli (do smaku)– wymieszać energicznie, aby składniki połączyły się, tworząc emulsję. Bezpośrednio przed podaniem skropić sałatę dressingiem.