Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • bulion drobiowy RUSTICA
  • 250 g bezglutenowego gnocchi CHAQUE JOUR SANS GLUTEN
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • świeży tymianek
  • ser grana padano LES CROISES

Sposób przygotowania

  1. Udka przyprawić solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła.
  3. Na rozgrzaną patelnię ułożyć mięso skórą do dołu. Smażyć 5 minut, a następnie obrócić i smażyć kolejne 5 minut. Znowu obrócić mięso, na patelnię dodać plasterki cytryny i smażyć kolejne 5 minut. Po tym czasie obrócić mięso, tak żeby skóra była widoczna.
  4. Zalać 1/2 litra bulionu drobiowego, dodać kilka gałązek rozmarynu i gotować około 3 minuty.
  5. Po tym czasie dodać gnocchi i gotować kolejne 3-4 minuty.
  6. Następnie wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać pozostałą łyżkę masła i delikatnie wymieszać.
  7. Zawartość patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia, układając kawałki mięsa skórą do góry i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, tak, żeby skórka stała się chrupiąca.
  8. Wyjąć z piekarnika. Posypać tartym serem i podawać.