Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g
  • sól RUSTICA
  • świeżo zmielony czarny pieprz RUSTICA
  • około 150 g suszonej szynki parmeńskiej SAINT AZAY
Nadzienie:
  • 100 g suszonych śliwek TABLIER BLANC
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka powideł śliwkowych DOUCEUR DU VERGER
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • drobno starta skórka z 1/2 mandarynki
  • około 70 g sera camembert LES CROISES
Sos:
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki powideł śliwkowych DOUCEUR DU VERGER
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • skórka starta z 1/2 mandarynki
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Sałatka:
  • 200 g świeżej roszponki
  • 2 mandarynki
  • 100 g winogron
  • oliwa z oliwek delikatna RUSTICA
  • sok z cytryny RUSTICA
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczkę obkroić z białej otoczki i włókien, pokroić w poprzek plastry około 1,5 cm. Roztłuc tłuczkiem na cienkie filety. Oprószyć odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia z wyjątkiem camemberta.
  3. Przygotować sałatkę mieszając w salaterce roszponkę, mandarynkę i pokrojone winogrona. Skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Na każdym filecie położyć po 2 śliwki z nadzienia oraz kawałek sera camembert, zwinąć w roladkę, a następnie owinąć w plasterek szynki.
  5. Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w szerokim garnku i zagotować. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje.
  6. Roladki wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.