Składniki

  • 2 jajka POLSKA KURKA
  • 100 g papryki marynowanej RUSTICA
  • 10 g oliwy z oliwek RUSTICA
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej RUSTICA
  • 1/2 łyżeczki soli RUSTICA
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu RUSTICA
  • 200 g sera koziego LES CROISES
  • 100 g serka kremowego LES CROISES
  • 40 g orzechów włoskich TABLIER BLANC
  • 3 garści rukoli

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzać  do 170O C.
  2. Brzegi i dno formy ok. 30x24x6 cm wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka i odstawić.
  3. Do blendera przełożyć żółtka, dodać paprykę i oliwę, zmiksować. Dodać  obie mąki, proszek do pieczenia, mieloną paprykę, sól i pieprz, wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto paprykowa przełożyć do przygotowanej blachy i rozprowadzić równomiernie. Piec 15 minut, po czym wyjąć z blachy i odstawić do ostygnięcia. Następnie delikatnie usunąć papier i przełożyć ciasto na dużą deskę.
  5. Do blendera przełożyć sery i zmiksować na gładką masę. Na ciasto wyłożyć ser, rozsmarować. Posypać orzechami i rukolą, delikatnie zwinąć i wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Pokroić w plastry i serwować.