Jajka w galarecie

Składniki:
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 9 dużych plastrów szynki TRADILEGE
  • 2 duże jajka POLSKA KURKA
  • połowa małego brokułu
  • 1/2 puszki kukurydzy NOTRE JARDIN
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:

 

  1. Jajka ugotować  na twardo. Obrać i przekroić na pół.
  2. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i odłożyć do napęcznienia na 5 minut.
  3. Gorący bulion przyprawić drobno pokrojonym czosnkiem , sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Do żelatyny dolewać stopniowo gorący bulion i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę wlać do pozostałej części bulionu i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  5. Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować około 2 minut, a następnie przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
  6. Kukurydzę odsączyć na sicie.
  7. Na dno formy wylać kilka łyżek bulionu i wstawić do lodówki
  8. Następnie ułożyć połówki jajek i połowę brokułu. Zalać bulionem i odstawić do lodówki.
  9. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posypać kukurydzą oraz pozostałymi różyczkami brokułu.
  10. Polać bulionem i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
  11. Przed podaniem naczynie z galaretką zanurzyć w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie przyłożyć talerz, obrócić do góry dnem i wyjąć galaretkę na półmisek.
  12. Podawać z sokiem z cytryny.
Polecamy