Składniki

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 200 g tartego żółtego sera LES CROISES
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 jajka POLSKA KURKA
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu RUSTICA
  • 1 łyżka ostrej musztardy dijon RUSTICA
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz RUSTICA
  • olej rzepakowy RUSTICA

Sposób przygotowania

  1. 3 jajka ugotować na twardo. Po ostygnięciu,  pokroić w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w kostkę.  Zeszklić na patelni na odrobinie oleju, odstawić do ostygnięcia.
  3. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, jajko, bułkę tartą i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
  4. Nagrzać piekarnik do 210 stopni.
  5. Żółty ser tarty i pokrojone w kostkę jajka połączyć z musztardą i majonezem. Przyprawić papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  6. Na dużej desce rozłożyć folię spożywczą. Wyłożyć na nią mięso i dłońmi uformować prostokąt. (ok. 25 cm x 35 cm).
  7. Na mięso wyłożyć masę z jajek i sera. Rozsmarować równomiernie,  zostawiając po ok. 2 cm z każdej strony.
  8. Zwinąć  w roladę wzdłuż dłuższego boku, używając do tego folii spożywczej rozłożonej na desce.
  9. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut, aż cała rolada się zarumieni.
  11. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.