Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez noc. Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na talerz. Rozgrzać olej, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z […]
Boczek pokroić na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałki boczku i usmażyć na chrupiąco. Zdjąć z patelni i odłożyć na ręcznik papierowy. Z patelni odlać połowę tłuszczu ze smażenia boczku resztę zostawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek smażyć na tłuszczu z boczku na małym ogniu. Następnie zdjąć cebulę […]
Udka przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła. Na rozgrzaną patelnię ułożyć mięso skórą do dołu. Smażyć 5 minut, a następnie obrócić i smażyć kolejne 5 minut. Znowu obrócić mięso, na patelnię dodać plasterki cytryny i smażyć kolejne 5 minut. Po tym czasie obrócić mięso, tak żeby skóra […]
Bataty umyć i nakłuć kilka razy widelcem. Wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 50 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3 minut, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażyć do momentu aż papryka zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. […]
W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Cebulę i seler pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Cebulę i seler podsmażyć na średnim ogniu, przez około 10 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Z kostek bulionowych przygotować bulion. Dodać do garnka, razem z pozostałymi składnikami. Gotować na małym ogniu, pod […]
Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż z każdej strony zrobi się brązowa. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 15 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i […]
Polędwiczkę obkroić z białej otoczki i włókien, pokroić w poprzek plastry około 1,5 cm. Roztłuc tłuczkiem na cienkie filety. Oprószyć odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia z wyjątkiem camemberta. Przygotować sałatkę mieszając w salaterce roszponkę, mandarynkę i pokrojone winogrona. Skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na każdym […]
Łososia umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze filety. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać razem musztardę, oliwę, czosnek, sok c cytryny, posiekany tymianek, sól i pieprz. Powstałym sosem posmarować filety, a następnie przykryć plasterkami cytryny. Piec w temperaturze 180 stopni około 8-12 minut, w zależności od preferencji. […]
Sposób przygotowania: Ściąć górę z główek czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, oprószyć solą, piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, oraz masło. Dorzucić cebulę i podsmażać, do momentu aż cebula […]
Ciasto uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca zrobić dziurki na całości ciasta oprócz brzegów. Piec w temperaturze 220 stopni przez 8-10 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem i smażyć dopóki szpinak nie zwiędnie i nie […]
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności.
Więcej.