Pieczony camembert z winogronem i orzechami

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Ser odwinąć z opakowania i przełożyć do drewnianych okręgów.
  3. Górę sera naciąć w kratkę.
  4. Posmarować delikatnie oliwą z oliwek.
  5. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć gałązkami tymianku.
  6. Oliwę z oliwek, ocet i miód wymieszać razem. Dodać winogrona i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut aż winogrona będą miękkie. W połowie pieczenia można je przemieszać.
  8. Na ostatnie 15 minut pieczenia winogron, dołożyć ser i piec około 12-15 minut.
  9. Bagietkę pociąć na kromki.
  10. Kiedy winogrona i ser będą już gotowe, piekarnik przełączyć na funkcję grilla, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i przygotować grzanki.
  11. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni.
  12. Gotowy ser udekorować winogronami i orzechami, można dodatkowo polać go sosem powstałym przy pieczeniu winogron.
  13. Podawać razem z grzankami.

 

 

Śledzie z jabłkiem

  1. Filety śledziowe pokroić na około 3 cm kawałki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  3. Jabłko pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
  4. Śmietanę wymieszać z majonezem, przyprawić.
  5. Powstały sos wymieszać ze śledziami, cebulą i jabłkiem.
  6. Posypać szczypiorkiem, lub koperkiem.

Sałatka makaronowa

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia.
  2. Szynkę i ser feta pokroić w kostkę.
  3. Warzywa konserwowe odcedzić na sicie.
  4. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski.
  5. Musztardę, majonez i jogurt, wymieszać razem i dodać do pozostałych składników.
  6. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Roladka drobiowa z jajkiem

  1. 3 jajka ugotować na twardo. Po ostygnięciu,  pokroić w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w kostkę.  Zeszklić na patelni na odrobinie oleju, odstawić do ostygnięcia.
  3. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, jajko, bułkę tartą i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
  4. Nagrzać piekarnik do 210 stopni.
  5. Żółty ser tarty i pokrojone w kostkę jajka połączyć z musztardą i majonezem. Przyprawić papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  6. Na dużej desce rozłożyć folię spożywczą. Wyłożyć na nią mięso i dłońmi uformować prostokąt. (ok. 25 cm x 35 cm).
  7. Na mięso wyłożyć masę z jajek i sera. Rozsmarować równomiernie,  zostawiając po ok. 2 cm z każdej strony.
  8. Zwinąć  w roladę wzdłuż dłuższego boku, używając do tego folii spożywczej rozłożonej na desce.
  9. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut, aż cała rolada się zarumieni.
  11. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.

Rolada paprykowa z kozim serem, orzechami i rukolą

  1. Piekarnik rozgrzać  do 170O C.
  2. Brzegi i dno formy ok. 30x24x6 cm wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka i odstawić.
  3. Do blendera przełożyć żółtka, dodać paprykę i oliwę, zmiksować. Dodać  obie mąki, proszek do pieczenia, mieloną paprykę, sól i pieprz, wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto paprykowa przełożyć do przygotowanej blachy i rozprowadzić równomiernie. Piec 15 minut, po czym wyjąć z blachy i odstawić do ostygnięcia. Następnie delikatnie usunąć papier i przełożyć ciasto na dużą deskę.
  5. Do blendera przełożyć sery i zmiksować na gładką masę. Na ciasto wyłożyć ser, rozsmarować. Posypać orzechami i rukolą, delikatnie zwinąć i wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Pokroić w plastry i serwować.

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i szczypiorkiem

  1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
  2. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek.
  3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki czosnku i podsmażać kilka minut (należy uważać aby nie przypalić czosnku, ponieważ przypalony czosnek będzie gorzki!)
  4. Dorzucić szpinak, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Kiedy listki „zwiędną” zdjąć z ognia.
  5. Formę na muffiny posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Każde wgłębienie wyłożyć dokładnie plasterkami szynki parmeńskiej.
  6. Następnie do każdego wgłębienia nałożyć po 1-2 łyżce szpinaku.
  7. Na szpinak wbić jajka.
  8. Przyprawić solą i pieprzem.
  9. Piec od 10-15 minut, w zależności od preferencji.
  10. Przygotowane jajka podważyć delikatnie nożem i wyjąć na talerz.
  11. Posypać świeżym szczypiorkiem.

Jaglanka z pieczonymi gruszkami

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie a następnie przelać wrzątkiem.
  2. Przełożyć do rondelka, zalać napojem migdałowym, dodać cukier, cynamon i sól.
  3. Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut.
  4. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze około 5 minut, żeby kasza napęczniała.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Gruszki przekroić na pół, łyżką wybrać gniazda nasienne.
  6. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  7. Porcję miodu wymieszać z ziarenkami wanilii.
  8. Miodem polać gruszki, posypać posiekanymi orzechami i piec około 15 minut.
  9. Porcję owsianki wyłożyć na talerz, dodać pieczone gruszki oraz orzechy, posypać cynamonem.

 

Ciastka owsiane z dżemem

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Formę na muffinki wysmarować cienką warstwą oleju i odstawić.
  • Wszystkie składniki oprócz dżemów przełożyć do misy blendera i wymieszać, aż powstanie kulka ciasta. (Ciasto można również wyrobić ręcznie: posiekać masło z suchymi składnikami, a następnie szybko, ale krótko wyrobić).
  • Do formy na muffiny nakładać porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego, do każdego wgłębienia. Następnie delikatnie ugnieść.
  • Na środek nałożyć po łyżce dżemu. Można zrobić połowę ciastek z dżemem borówkowym, a drugą połowę z dżemem truskawkowym.
  • Krusząc ciasto w dłoniach, posypać delikatnie ciastem wokół dżemu.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż dżem zacznie bulgotać, a ciastka nabiorą złotego koloru.
  • Po tym czasie wyjąć blachę i odstawić na kilka minut. (Od razu po wyjęciu z pieca, ciastka będę miękkie.
  • Nożem obrysować ciastka po okręgu, delikatnie podważyć i wyjąć.
  • Odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Z przepisu powinno wyjść około 24 ciastek, dlatego trzeba je upiec w dwóch turach.

Burgery z buraków i kaszy jaglanej

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Buraki obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą i piec przez 30 minut.
  3. Buraki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
  4. Buraki przełożyć do blendera i rozdrobnić, ale nie bardzo drobno, ale tak, żeby zostały większe chrupiące kawałki.
  5. Buraki przełożyć do dużej miski i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt lejąca dodać więcej bułki tartej.
  6. W dłoniach uformować pięć „kotletów” i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Bataty pokroić na około 1 cm plastry, wyłożyć na blachę obok burgerów skropić delikatnie oliwą i oprószyć solą.
  8. Burgery i bataty piec około 30 minut. W połowie czasu pieczenia przełożyć burgery na drugą stronę.
  9. Miąższ awokado przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i sól. Ugnieść wszystko razem widelcem. Na czas pieczenia burgerów pozostawić w sosie pestki awokado, żeby sos nie sczerniał.
  10. Kiedy burgery i bataty będą już upieczone. Bułki przekroić na pół i opiec przez chwilę w piekarniku.
  11. Dół bułki posmarować majonezem, dodać kilka kropel ostrego sosu pir piri, położyć liść sałaty, na to „kotlety” z buraków, posmarować sosem z awokado, przykryć kilkoma plasterkami batatów, posypać natką pietruszki i przykryć górną częścią bułki.
  12. Przygotować w ten sposób wszystkie burgery.

Sałatka śledziowa

  1. Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć, pokroić w paseczki.  Większe ogórki pokroić, bardzo małe zostawić w całości. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Fasolę szparagową oraz czerwoną, odsączyć z zalewy i przepłukać.
  3. Majonez wymieszać z olejem, dodać do składników sałatki i dokładnie wymieszać.
  4. Doprawić do smaku pieprzem.
  5. Udekorować natką pietruszki.