- Jajka ugotować na twardo. Ugotowana jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka.
- Do żółtek dodać suszone pomidory, kozi ser, majonez, zioła prowansalskie i zmiksować na jednolitą masę. Przyprawić solą.
- Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i faszerować nią połówki białek.
- Przyprawić pieprzem i udekorować świeżym tymiankiem.
Sałatka z łososiem, paluszkami krabowymi i jajkiem
- Łososia skropić cytryną, oliwą, oprószyć delikatnie solą i upiec. Jajka ugotować na twardo. Paluszki krabowe pokroić w plasterki. Salatę lodową umyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe pokroić na mniejsze kawałki.
- Na talerzu ułożyć sałatę lodową. Na to ogórki, kawałki upieczonego łososia, paluszki krabowe i ćwiartki jajek. Skropić cytryną.
- Czosnek zetrzeć na tarce. Dodać majonez i jogurt naturalny. Przyprawić solą i pieprzem.
- Polać sałatkę sosem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ulubionym pieczywem.
Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi
- Makaron ryżowy ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Paluszki krabowe pokroić w plasterki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Koperek drobno posiekać.
- Dodać majonez i jogurt naturalny.
- Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Zapiekane jajka z szynką parmeńską
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Za pomocą pędzelka wysmarować kokilki oliwą.
- Na spód kokilek wyłożyć cheddar i po jednym plasterku szynki. Do każdej kokilki wbić po dwa białka. Na wierzch ułożyć oliwki i pomidorki.
- Piec 10 minut. Po tym czasie dodać żółtka i piec około 3 minut. Upieczone jajka posypać serem Grana Padano, dodać po kolejnym plasterku szynki i udekorować świeżym tymiankiem. Przyprawić pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.
Sałatka meksykańska
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Fasolę, kukurydzę i ananasy odsączyć z zalewy. Por drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę.
- Do przygotowanych składników dodać majonez.
- Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Udekorować natką pietruszki.
Sałatka z paluszkami krabowymi
- Ryż ugotować.
- Ogórki obrać, przekroić na pól i wydrążyć pestki, pokroić w kostkę.
- Paluszki krabowe pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.
- Dodać majonez i jogurt. Wymieszać.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Odstawić na kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.
- Przełożyć na salaterkę, udekorować natką pietruszki.
Tatar ze śledzia
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec paprykę w całości około 20 minut aż skórka zacznie robić się czarna. Po tym czasie paprykę przełożyć do szklanej lub metalowej miski i przykryć talerzykiem, odstawić na 15 minut. Po tym czasie paprykę obrać ze skóry i pozbawić gniazda nasiennego. Obraną paprykę drobno pokroić.
- Jajka ugotować na twardo, ugotowane jajka drobno pokroić. Filety śledziowe, szalotkę, grzyby, oraz ogórka również drobno pokroić. Dodać odsączone z zalewy kapary. Kilka listków natki pietruszki drobno posiekać, a kilka zostawić do dekoracji.
- Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki, w razie potrzeby doprawić. Sos wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do małych słoiczków, lub miseczek, żeby utworzyć mini porcje. Każdą porcję udekorować natką pietruszki.
- Tatar podawać schłodzony z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Kompot wigilijny z suszonych owoców
- Suszone owoce wypłukać, przełożyć do dużego garnka zalać wodą, dodać cynamon, goździki, anyż i wanilię. Odstawić na 3 godziny.
- Po tym czasie dodać skórkę otartą z cytryny i pomarańczy, oraz miąższ. Kompot zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu dodać miód do smaku.
- Kompot podawać gorący lub zimny, według własnego uznania.
Sałatka jarzynowa z buraczkami i śledziem
- Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera ugotować do miękkości. Odstawić do ostudzenia.
- W osobnym garnku ugotować buraczki. Ugotować jajka na twardo
- Ugotowane warzywa obrać i pokroić w kostkę. Jajka również obrać i pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do dużej miski. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, ogórki kiszone również pokroić w kostkę.
- Filety śledziowe odsączyć z zalewy. Pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny i octem jabłkowym i odstawić na pół godziny.
- Po tym czasie śledzie dołożyć do pozostałych składników. Dodać majonez i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Odłożyć do lodówki na kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.
- Podawać z ulubionym pieczywem.
Carpaccio z łososia
- Łososia pokroić na plastry i ułożyć na dużym talerzu.
- Ogórka kiszonego, cebulę oraz szczypiorek drobno posiekać. Posypać łososia.
- Łososia skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, przyprawić świeżo mielonym pieprzem.