Pilaw z nerkowcami i ciecierzycą (wegański)

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nerkowce wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i dwoma szczyptami soli. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut, aż orzechy zrobią się złociste. Wyłożyć na talerz i odstawić.
  2. Podnieść temperaturę do 210 stopni. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać a następnie porządnie wysuszyć. Wymieszać z dwoma łyżkami oliwy z oliwek i piec około 25 minut, aż ciecierzyca stanie się chrupiąca i złocista. Odłożyć.
  3. Wlać oliwę z oliwek na dużą patelnię z grubym dnem. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć około 30 sekund a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać  dwie szczypty soli i smażyć kilka minut na średnim ogniu, a następnie dodać plasterki czosnku i smażyć około minuty.
  4. W międzyczasie wypłukać dokładnie ryż, a następnie dodać go do patelni i smażyć około 5 minut, często mieszając.
  5. Po tym czasie dodać bulion, wymieszać dokładnie, przykryć i gotować pod przykryciem około 12 minut, aż ryż wchłonie płyn. Zdjąć z ognia i dodać groszek. Wymieszać, ponownie przykryć i zostawić na 5-10 minut.
  6. Po tym czasie dodać orzechy nerkowca, żurawinę, plasterki dymki i wymieszać. Skropić sokiem z limonki i posypać posiekaną kolendrą.

 

Jajka pieczone na cieście francuskim

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Ciasto pokroić na 16 równych kawałków.
  3. 8 kawałków posmarować delikatnie wodą i położyć na nie drugi kawałek ciasta. 1 jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim kawałki ciasta. Piec około 20 minut, aż ciastka się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kiedy ciasta będą ostudzone, ostrym nożem delikatnie wyciąć środek ciasta, zostawiając cienką ramkę. Środek dopchnąć palcami do środka.
  4. Do powstałych wgłębień włożyć kawałki sera i szynki. Wbić jajka.
  5. Piec 15-20 minut, aż jajka będą gotowe.
  6. Upieczone jajka przyprawić solą i pieprzem.
  7. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z kukurydzy i czarnej fasoli (wegański)

  1. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać.
  2. Pomidorki i oliwki przekroić na pół. Paprykę, awokado i czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Przygotować dressing. Czosnek obrać pokroić na plasterki, posypać solą i rozetrzeć nożem na pastę. W miseczce wymieszać razem oliwę, sok z limonki, miód, roztarty czosnek, drobno posiekaną papryczkę chilli i kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. W dużej misce wymieszać razem wszystkie składniki sałatki z dressingiem.
  5. Odłożyć do lodówki na kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.

 

Tost z hummusem i pomidorkami karmelizowanymi (wegański)

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (najlepiej z funkcją grilla).
  2. Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni.
  3. Ząbki czosnku rozdrobnić, dodać sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać. Pomidorki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać winegretem i piec około 20 minut, aż pomidorki staną się miękkie i błyszczące.
  4. Kawałki chleba posmarować oliwą z oliwek. Opiec w piekarniku.
  5. Opieczone kawałki chleba posmarować grubą warstwą hummusu, na hummus wyłożyć upieczone pomidorki, polać delikatnie winegretem pozostałym z pieczenia. Udekorować listkami bazylii i orzechami piniowymi.

Pierogi z ricottą i szpinakiem

Ciasto na pierogi:

  1. Mąkę przesiać, dodać sól. We wrzącej wodzie rozpuścić masło. Stopniowo wlewać do mąki, cały czas mieszając. Wygniatać ciasto mikserem, lub rękami około 8 minut, tak żeby było elastyczne i nie kleiło się.
  2. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut.

 

Farsz:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Posiekać szalotki i czosnek. Na patelni podsmażyć szalotki, kiedy się zarumienią zdjąć połowę na talerzyk. To będzie szalotka do podania. Do szalotek na patelni dodać czosnek i smażyć jeszcze  pół minuty. Zdjąć czosnek i szalotkę na talerzyk. Na patelnię wrzucić szpinak i podsmażyć go chwilę. Szpinak przełożyć do durszlaka i  porządnie odsączyć z nadmiaru wody. Do blendera przełożyć ricottę, podsmażone szalotki i czosnek, sok z cytryny i skórkę, oraz przyprawy. Rozdrobnić. Dodać odsączony szpinak i chwilę wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
  2. Oderwać kawałek ciasta. Rozwałkować cienko. Z ciasta wykrawać kółka. Na każde kółko nakładać porcję farszu i zlepiać. Postąpić tak z pozostałym ciastem i farszem.
  3. Pierogi gotować partiami  w osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
  4. Podawać z podsmażoną szalotką, prażonymi orzechami piniowymi i świeżym szczypiorkiem.

Hummus z kalafiora (wegański)

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kalafior podzielić na różyczki, wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec około 20 minut,.
  2. Upieczony kalafior przełożyć do blendera, Dodać pozostałe składniki i rozdrobnić na gładką pastę. W razie potrzeby doprawić. Przełożyć do miseczki, udekorować uprażonymi orzeszkami piniowymi i listkami świeżej kolendry. Skropić oliwą.
  3. Podawać z pieczywem, lub chrupiącymi warzywami .

Sałatka z truskawkami i szpinakiem

  1. Truskawki obrać z szypułek i pokroić na 4 części. Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i posiekać.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dressingu dokładnie razem wymieszać.
  3. Na dużym półmisku ułożyć szpinak, kawałki truskawek, posypać orzechami pekan i rozkruszyć ser feta. Polać dressingiem.

Pizza z batata

  1. Batat ponakłuwać widelcem. Przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut.
  2. Przekroić na pół sprawdzić czy jest miękki i odstawić do wystudzenia.
  3. Batat rozgnieść widelcem, dodać obie mąki i wymieszać. Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki migdałowej lub owsianej.  Ciasto podsypać mąką z dwóch stron i cienko rozwałkować.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć batatowy spód od pizzy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.
  5. Upieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Sos przykryć mozzarellą. Na wierzchu ułożyć dodatki: pomidory, czarne oliwki, kawałki cukinii i papryki.
  6. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 10 minut w tej samej temperaturze.
  7. Upieczoną pizzę udekorować świeżymi listkami bazylii.

Papryka faszerowana ryżem i wołowiną

  1. Odciąć górną część z papryk na pokrywki. Usunąć gniazda nasienne.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso rozdrobnić widelcem i od razu dodać czosnek, zioła prowansalskie, pomidory,  passatę oraz koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Przyprawić obficie solą i pieprzem.  Zdjąć z patelni i zostawić na chwilę do przestudzenia.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  4. Do mięsa wmieszać surowy ryż, posiekane daktyle, orzeszki pini, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Skropić oliwą  i dokładnie wymieszać.
  5. Farsz nałożyć do papryk i przykryć. Ułożyć na formie do pieczenia. Piec około 70 minut.

Sałatka z łososiem, boczkiem, jajkami i serem gorgonzola

  1. Łososia oddzielić od skóry.
  2. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na chrupiąco na rozgrzanej patelni.
  3. Jajka ugotować na półtwardo.
  4. Wymieszać wszystkie składniki dressingu razem i przyprawić.
  5. Awokado pokroić w plasterki i skropić cytryną.
  6. Pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę.
  7. Na dużym półmisku ułożyć mix sałat, oraz wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Skropić dressingiem i podawać.