Jajka marynowane w buraczkach

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek.
  2. W dużym słoiku wymieszać dokładnie składniki marynaty i włożyć do niej jajka.
  3. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na 12 -godzin do 3 dni. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym intensywniejszy kolor jajek otrzymamy.
  4. Po tym czasie wyjąć jajka z marynaty, umyć i przekroić na połówki.
  5. Ogórki i paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem.
  6. Na każdy listek cykorii nałożyć porcję sałatki, przykryć połówką jajka i udekorować koperkiem.

Biała kiełbasa w cieście francuskim

  1. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 10 równych prostokątów. Każdy prostokąt posmarować musztardą francuską.
  2. Białe kiełbasy przekroić w poprzek na pół.
  3. Połówki kiełbasek zawinąć w kawałki ciasta, zlepiając brzegi.
  4. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Posypać sezamem, czarnuszką i kminkiem.
  6. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  7. Serwować gorące.

Quinoa z warzywami i jajkiem

  1. Na patelni podgrzać  oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażać. Dodać odmrożoną marchewkę z groszkiem i podsmażać póki warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodać ugotowaną quinoa, przyprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać. Warzywa przesunąć na jedną część patelni, dodać niewielką ilość oliwy i usmażyć jajka.
  2. Przełożyć na talerze i posypać szczypiorkiem

Sałatka grecka

  1. Pomidory pokroić w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę o boku 5 mm.  Dodać oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obrać i  pokroić w talarki, dodać do sałatki.
  2. Z oliwy i octu winnego przygotować winegret, doprawić solą, pieprzem i oregano. Winegret dodać do sałatki i wymieszać.  Posypać pokruszonym serem feta.

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

  1. Ułożyć kromki chleba na blasze.
  2. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę.
  3. Pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  4. Za pomocą pędzelka rozsmarować oliwą kromki chleba  i ułożyć na nich kawałki pomidora i mozzarelli.
  5. Skropić oliwą i włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, bruschetty posolić, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i udekorować listkami bazylii.

Szaszłyki z figami

  1. Figi pokroić na 4 kawałki.
  2. Szynkę pokroić wzdłuż na pół i owinąć nią kawałki fig.
  3. Ser pokroić w kostkę.
  4. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian figę w szynce i ser.
  5. Posypać skórką cytryny.
  6. Szaszłyki piec w temperaturze 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla przez około 15 minut.
  7. Serwować na rukoli w towarzystwie dressingu.

Taboulé

  1. Kuskus przesypać do miseczki, zalać wrzącą wodą odrobinę ponad poziom kuszy. Przykryć talerzykiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę, sól i rozdrobnić widelcem.
  2. Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Kawałki cukinii ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać delikatnie solą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, aż cukinia delikatnie się zarumieni.
  3. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  4. Kolendrę posiekać drobno.
  5. Migdały  przyrumienić delikatnie na suchej patelni.
  6. Zetrzeć skórkę z cytryny
  7. Do miski przełożyć kuskus, cukinię, pomidory, kolendrę i skórkę z cytryny, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
  8. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, żeby smaki dobrze się połączyły.
  9. Wierzch sałatki udekorować płatkami migdałów.

Sałata z szynką włoską, gruszką i serem pleśniowym

  1. Obraną i wydrążoną z gniazda nasiennego gruszkę pokroić w dużą kostkę – skropić sokiem z ½ cytryny. Szynkę podzielić na szerokie paski.
  2. Na półmisku rozłożyć sałatę, kawałki szynki, gruszki, oraz niewielkie kawałeczki sera pleśniowego. Posypać orzechami włoskimi.
  3. Przygotować dressing: wlać do słoiczka oliwę, sok z ½ cytryny, miód i szczyptę soli (do smaku)– wymieszać energicznie, aby składniki połączyły się, tworząc emulsję. Bezpośrednio przed podaniem skropić sałatę dressingiem.

Sałatka z serem camembert, jabłkiem i pistacjami

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Ser Camembert pokroić na trójkąciki. Na kawałku folii aluminiowej ułożyć kawałki sera oraz pistacje i wszystko polać miodem. Przykryć szczelnie drugim kawałkiem folii i piec około 4 minuty, aż ser będzie podgrzany, ale nie będzie się rozpływał.
  3. Przygotować winegret. Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Umyte i porwane liście sałaty polać przygotowanym winegretem i dokładnie wymieszać.
  5. Sałatę rozłożyć na talerze, ułożyć na niej cienkie plasterki jabłka i na końcu ciepły ser Camembert z pistacjami. Całość skropić pozostałym w folii miodem. Podawać z bagietką.

Tarta szpinakowa na kruchym spodzie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C. Przygotować foremkę kwadratową 20x20cm, lub okrągłą o średnicy 21cm (można wyłożyć dno papierem do pieczenia).
  2. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, włożyć szpinak, polać 1 łyżką gorącej wody i często mieszając, smażyć na niewielkim ogniu kilka minut, do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi, a woda wyparuje.
  3. Do gorącego szpinaku dodać czosnek i 1 łyżeczkę curry i krótko podsmażyć (ok. 1 min.). Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
  4. Foremkę wyłożyć ciastem (dno i boki), nakłuć widelcem w kilku miejscach, a nadmiar ciasta odciąć. Wstawić do piekarnika na ok. 10 min. i podpiec na biało.
  5. W międzyczasie w dużej misce rozkłócić jajka, dodać ricottę, oraz ½ łyżeczki curry. Wmieszać ostudzony szpinak i doprawić masę do smaku solą i pieprzem.
  6. Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie masę szpinakową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 min., aż masa się zetnie (patyczek włożony w środek tarty powinien pozostać suchy).
  7. Podawać na ciepło lub na zimno.