Jajka faszerowane kozim serem

  1. Jajka ugotować na twardo. Ugotowana jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka.
  2. Do żółtek dodać suszone pomidory, kozi ser, majonez, zioła prowansalskie i zmiksować na jednolitą masę. Przyprawić solą.
  3. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i faszerować nią połówki białek.
  4. Przyprawić pieprzem i udekorować świeżym tymiankiem.

Sałatka z łososiem, paluszkami krabowymi i jajkiem

  1. Łososia skropić cytryną, oliwą, oprószyć delikatnie solą i upiec. Jajka ugotować na twardo. Paluszki krabowe pokroić w plasterki. Salatę lodową umyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Na talerzu ułożyć sałatę lodową. Na to ogórki, kawałki upieczonego łososia, paluszki krabowe i ćwiartki jajek. Skropić cytryną.
  3. Czosnek zetrzeć na tarce. Dodać majonez i jogurt naturalny. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Polać sałatkę sosem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ulubionym pieczywem.

Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi

  1. Makaron ryżowy ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. Paluszki krabowe pokroić w plasterki.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Koperek drobno posiekać.
  6. Dodać majonez i jogurt naturalny.
  7. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Zapiekane jajka z szynką parmeńską

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Za pomocą pędzelka wysmarować kokilki oliwą.
  3. Na spód kokilek wyłożyć cheddar i po jednym plasterku szynki. Do każdej kokilki wbić po dwa białka. Na wierzch ułożyć oliwki i pomidorki.
  4. Piec 10 minut. Po tym czasie dodać żółtka i piec około 3 minut. Upieczone jajka posypać serem Grana Padano, dodać po kolejnym plasterku szynki i udekorować świeżym tymiankiem. Przyprawić pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

Sałatka meksykańska

  1. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  2. Fasolę, kukurydzę i ananasy odsączyć z zalewy. Por drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę.
  3. Do przygotowanych składników dodać majonez.
  4. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  5. Udekorować natką pietruszki.

 

Sałatka z paluszkami krabowymi

  1. Ryż ugotować.
  2. Ogórki obrać, przekroić na pól i wydrążyć pestki, pokroić w kostkę.
  3. Paluszki krabowe pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.
  6. Dodać majonez i jogurt. Wymieszać.
  7. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Odstawić na kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.
  9. Przełożyć na salaterkę, udekorować natką pietruszki.

Tatar ze śledzia

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec paprykę w całości około 20 minut aż skórka zacznie robić się czarna. Po tym czasie paprykę przełożyć do szklanej lub metalowej miski i przykryć talerzykiem, odstawić na 15 minut. Po tym czasie paprykę obrać ze skóry i pozbawić gniazda nasiennego. Obraną paprykę drobno pokroić.
  2. Jajka ugotować na twardo, ugotowane jajka drobno pokroić. Filety śledziowe, szalotkę, grzyby, oraz ogórka również drobno pokroić. Dodać odsączone z zalewy kapary.  Kilka listków natki pietruszki drobno posiekać, a kilka zostawić do dekoracji.
  3. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki, w razie potrzeby doprawić. Sos wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do małych słoiczków, lub miseczek, żeby utworzyć mini porcje. Każdą porcję udekorować natką pietruszki.
  4. Tatar podawać schłodzony z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Kompot wigilijny z suszonych owoców

  1. Suszone owoce wypłukać, przełożyć do dużego garnka zalać wodą, dodać cynamon, goździki, anyż i  wanilię. Odstawić na 3 godziny.
  2. Po tym czasie dodać skórkę otartą z cytryny i pomarańczy, oraz miąższ. Kompot zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu dodać miód do smaku.
  3. Kompot podawać gorący lub zimny, według własnego uznania.

Sałatka jarzynowa z buraczkami i śledziem

  1. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera ugotować do miękkości. Odstawić do ostudzenia.
  2. W osobnym garnku ugotować buraczki. Ugotować jajka na twardo
  3. Ugotowane warzywa obrać i pokroić w kostkę. Jajka również obrać i pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do dużej miski. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, ogórki kiszone również pokroić w kostkę.
  4. Filety śledziowe odsączyć z zalewy. Pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny i octem jabłkowym i odstawić na pół godziny.
  5. Po tym czasie śledzie dołożyć do pozostałych składników. Dodać majonez i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Odłożyć do lodówki na kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.
  7. Podawać z ulubionym pieczywem.

 

 

 

Carpaccio z łososia

  1. Łososia pokroić na plastry i ułożyć na dużym talerzu.
  2. Ogórka kiszonego, cebulę oraz szczypiorek drobno posiekać. Posypać łososia.
  3. Łososia skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, przyprawić świeżo mielonym pieprzem.