Zapiekane jajka

  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i podsmażać około 1 minuty, dodać szpinak i smażyć aż starci swoją objętość. Przyprawić bardzo delikatnie solą i pieprzem.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  3. Na dno kokilek wyłożyć pokrojoną drobno szynkę. Następnie dodać szpinak i wbić ostrożnie po 2 jajka do każdej kokilki. Na wierzchu rozkruszyć ser i posypać boczkiem. Doprawić odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni około 16 minut, aż białka jaj będą ścięte. Podawać gorące udekorowane szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Sałatka z tuńczykiem i jajkami

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić na 4 części.
  2. Oliwki przekroić na pół, pomidory na ćwiartki.
  3. Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
  4. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  5. Na talerzu ułożyć roszponkę, pomidory, cebulę, jajka, tuńczyka i oliwki. Sałatkę skropić sokiem z cytryny, polać oliwą z oliwek.
  6. Przyprawić oregano, solą i pieprzem.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem.

Tarta z jajkami

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  2. Formę na tartę posmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
  3. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę, delikatnie docisnąć do dna i brzegów formy. Odkroić nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. 4 jajka ugotować na twardo. Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. W misce wymieszać śmietanę, 1 surowe jajko, żółty ser i szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.  Nadzienie przełożyć na podpieczony spód. Na nadzieniu ułożyć plasterki jajka.
  5. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  6. Podawać ze świeżą roszponką i sosem jogurtowym.

Jajka w galarecie

 

  1. Jajka ugotować  na twardo. Obrać i przekroić na pół.
  2. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i odłożyć do napęcznienia na 5 minut.
  3. Gorący bulion przyprawić drobno pokrojonym czosnkiem , sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Do żelatyny dolewać stopniowo gorący bulion i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę wlać do pozostałej części bulionu i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  5. Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować około 2 minut, a następnie przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
  6. Kukurydzę odsączyć na sicie.
  7. Na dno formy wylać kilka łyżek bulionu i wstawić do lodówki
  8. Następnie ułożyć połówki jajek i połowę brokułu. Zalać bulionem i odstawić do lodówki.
  9. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posypać kukurydzą oraz pozostałymi różyczkami brokułu.
  10. Polać bulionem i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
  11. Przed podaniem naczynie z galaretką zanurzyć w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie przyłożyć talerz, obrócić do góry dnem i wyjąć galaretkę na półmisek.
  12. Podawać z sokiem z cytryny.

Salsa z krewetek

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem . Na rozgrzany tłuszcz wrzucić oczyszczone krewetki. Smażyć około 2 minut z jednej strony i 1 minuty z drugiej strony. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdjąć z patelni i ostudzić. Ostudzone krewetki pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Ogórka przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki i również pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a chilli na cienkie plasterki. Posiekać kolendre. Składniki przełożyć do dużej miski, dodać pokrojone wcześniej krewetki, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę awokado i delikatnie wymieszać.
  3. Przygotować dressing: Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do szklanki, dodać pozostałe składniki dressingu i dokładnie wymieszać.
  4. Połączyć dressing z salsą. Na dnie miski w której będziemy serwować salsę umieścić pestki z awokado, przykryć salsą. Dzięki temu awokado dłużej pozostanie ładnie zielone.
  5. Podawać z chipsami tortilla.

Koktajl pomarańczowy

  1. Mango obrać i pokroić w kostkę.
  2. Wrzucić do blendera i rozdrobnić.
  3. Dodać pozostałe składniki i zblendować.
  4. Podawać udekorowane plasterkiem pomarańczy i szczyptą cynamonu.

Faszerowane pieczarki

  1. Od pieczarek odkroić nóżki. Ułożyć pieczarki na kratce do pieczenia blaszkami do góry. Przyprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pod ruszt z pieczarkami podłożyć blachę, bo może wyciekać z nich woda. Piec około 20 minut, aż grzyby będą miękkie.
  2. Wodę która pojawi się na pieczarkach odlać, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Przygotować sos pomidorowy:  3 ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chwilę podsmażyć na niej czosnek, dodać pomidory z puszki, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi, dodać liść laurowy. Gotować aż sos zgęstnieje. Odstawić
  4. Przygotować szpinak: 2 ząbki czosnku pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chwilę podsmażyć na niej czosnek, dodać szpinak, przyprawić, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odstawić.
  5. Przygotować bułkę tartą: Cebulę pokroić bardzo drobno. 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. W garnuszku roztopić masło. Kiedy zacznie bulgotać dodać cebulę i odrobinę soli i podsmażać około 1 minuty. Następnie dodać bułkę tartą i czosnek i smażyć około 4 minut, mieszając co jakiś czas.
  6. Kozi ser pokroić w plasterki. Każdy plasterek obtoczyć w przygotowanej wcześniej bułce.
  7. Na pieczarki nałożyć sos pomidorowy, następnie szpinak i kozi ser obtoczony w bułce.
  8. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Chipsy z cukinii

  1. Cukinie pokroić w plastry. Na blasze ułożyć kilka warstw ręczników papierowych i ułożyć na nich plasterki cukinii. Posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie cukinie puszczą sporo wody. Docisnąć do nich ręczniki papierowe, żeby się jej pozbyć.
  2. Migdały zmielić na mąkę.
  3. Przygotować trzy miseczki – w jednej wymieszać mielone migdały, bułkę tartą, ser, oraz zioła prowansalskie. W drugiej mąkę przyprawioną solą i pieprzem. A w trzeciej jajka wymieszane z solą i pieprzem.
  4. Obtaczać cukinie najpierw w mące, w jajku, a następnie w serowej mieszance. Plastry cukinii układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w temperaturze 200 stopni, około 25 minut, aż cukinie staną się chrupiące.
  6. Podawać z ulubionym sosem

Tortille pszenne z falafelami

  1. Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez noc.
  2. Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać.
  3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na talerz. Rozgrzać olej, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony.
  4. Falafele podawać z warzywami i ulubionym sosem w tortillach pszennych.

Gofry z ricottą i łososiem wędzonym

  1. Mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Odstawić na 5 – 10 minut.
  2. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec około 3 – 4 minut.
  3. Na upieczone gofry ułożyć po dwie łyżki ricotty, plastry wędzonego łososia, plasterki ogórka, rzodkiewki, udekorować świeżą rukolą i koperkiem.