Pierogi z ricottą i szpinakiem

Ciasto na pierogi:

  1. Mąkę przesiać, dodać sól. We wrzącej wodzie rozpuścić masło. Stopniowo wlewać do mąki, cały czas mieszając. Wygniatać ciasto mikserem, lub rękami około 8 minut, tak żeby było elastyczne i nie kleiło się.
  2. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut.

 

Farsz:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Posiekać szalotki i czosnek. Na patelni podsmażyć szalotki, kiedy się zarumienią zdjąć połowę na talerzyk. To będzie szalotka do podania. Do szalotek na patelni dodać czosnek i smażyć jeszcze  pół minuty. Zdjąć czosnek i szalotkę na talerzyk. Na patelnię wrzucić szpinak i podsmażyć go chwilę. Szpinak przełożyć do durszlaka i  porządnie odsączyć z nadmiaru wody. Do blendera przełożyć ricottę, podsmażone szalotki i czosnek, sok z cytryny i skórkę, oraz przyprawy. Rozdrobnić. Dodać odsączony szpinak i chwilę wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
  2. Oderwać kawałek ciasta. Rozwałkować cienko. Z ciasta wykrawać kółka. Na każde kółko nakładać porcję farszu i zlepiać. Postąpić tak z pozostałym ciastem i farszem.
  3. Pierogi gotować partiami  w osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
  4. Podawać z podsmażoną szalotką, prażonymi orzechami piniowymi i świeżym szczypiorkiem.

Hummus z kalafiora (wegański)

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kalafior podzielić na różyczki, wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec około 20 minut,.
  2. Upieczony kalafior przełożyć do blendera, Dodać pozostałe składniki i rozdrobnić na gładką pastę. W razie potrzeby doprawić. Przełożyć do miseczki, udekorować uprażonymi orzeszkami piniowymi i listkami świeżej kolendry. Skropić oliwą.
  3. Podawać z pieczywem, lub chrupiącymi warzywami .

Sałatka z truskawkami i szpinakiem

  1. Truskawki obrać z szypułek i pokroić na 4 części. Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i posiekać.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dressingu dokładnie razem wymieszać.
  3. Na dużym półmisku ułożyć szpinak, kawałki truskawek, posypać orzechami pekan i rozkruszyć ser feta. Polać dressingiem.

Pizza z batata

  1. Batat ponakłuwać widelcem. Przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut.
  2. Przekroić na pół sprawdzić czy jest miękki i odstawić do wystudzenia.
  3. Batat rozgnieść widelcem, dodać obie mąki i wymieszać. Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki migdałowej lub owsianej.  Ciasto podsypać mąką z dwóch stron i cienko rozwałkować.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć batatowy spód od pizzy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.
  5. Upieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Sos przykryć mozzarellą. Na wierzchu ułożyć dodatki: pomidory, czarne oliwki, kawałki cukinii i papryki.
  6. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 10 minut w tej samej temperaturze.
  7. Upieczoną pizzę udekorować świeżymi listkami bazylii.

Papryka faszerowana ryżem i wołowiną

  1. Odciąć górną część z papryk na pokrywki. Usunąć gniazda nasienne.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso rozdrobnić widelcem i od razu dodać czosnek, zioła prowansalskie, pomidory,  passatę oraz koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Przyprawić obficie solą i pieprzem.  Zdjąć z patelni i zostawić na chwilę do przestudzenia.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  4. Do mięsa wmieszać surowy ryż, posiekane daktyle, orzeszki pini, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Skropić oliwą  i dokładnie wymieszać.
  5. Farsz nałożyć do papryk i przykryć. Ułożyć na formie do pieczenia. Piec około 70 minut.

Sałatka z łososiem, boczkiem, jajkami i serem gorgonzola

  1. Łososia oddzielić od skóry.
  2. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na chrupiąco na rozgrzanej patelni.
  3. Jajka ugotować na półtwardo.
  4. Wymieszać wszystkie składniki dressingu razem i przyprawić.
  5. Awokado pokroić w plasterki i skropić cytryną.
  6. Pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę.
  7. Na dużym półmisku ułożyć mix sałat, oraz wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Skropić dressingiem i podawać.

Pasta z białej fasoli

  1. Nożem ściąć końcówki czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wycisnąć z łusek.
  2. Do blendera przełożyć odsączoną fasolę, czosnkowe puree, przyprawy i sok z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewając w międzyczasie oliwę z oliwek.
  3. Przełożyć do miski, polać oliwą, udekorować płatkami chilli i świeżymi listkami bazylii. Podawać do pieczywa i chrupiących warzyw.

Zapiekane jajka

  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i podsmażać około 1 minuty, dodać szpinak i smażyć aż starci swoją objętość. Przyprawić bardzo delikatnie solą i pieprzem.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  3. Na dno kokilek wyłożyć pokrojoną drobno szynkę. Następnie dodać szpinak i wbić ostrożnie po 2 jajka do każdej kokilki. Na wierzchu rozkruszyć ser i posypać boczkiem. Doprawić odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni około 16 minut, aż białka jaj będą ścięte. Podawać gorące udekorowane szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Sałatka z tuńczykiem i jajkami

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić na 4 części.
  2. Oliwki przekroić na pół, pomidory na ćwiartki.
  3. Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
  4. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  5. Na talerzu ułożyć roszponkę, pomidory, cebulę, jajka, tuńczyka i oliwki. Sałatkę skropić sokiem z cytryny, polać oliwą z oliwek.
  6. Przyprawić oregano, solą i pieprzem.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem.

Tarta z jajkami

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  2. Formę na tartę posmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
  3. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę, delikatnie docisnąć do dna i brzegów formy. Odkroić nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. 4 jajka ugotować na twardo. Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. W misce wymieszać śmietanę, 1 surowe jajko, żółty ser i szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.  Nadzienie przełożyć na podpieczony spód. Na nadzieniu ułożyć plasterki jajka.
  5. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  6. Podawać ze świeżą roszponką i sosem jogurtowym.