Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 jajka POLSKA KURKA
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 buraczki
  • 300 g filetów śledziowych z oleju RONDE DES MERS
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego RUSTICA
  • 1 szklanka majonezu RUSTICA
  • 2 łyżeczki musztardy dijon RUSTICA
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera ugotować do miękkości. Odstawić do ostudzenia.
  2. W osobnym garnku ugotować buraczki. Ugotować jajka na twardo
  3. Ugotowane warzywa obrać i pokroić w kostkę. Jajka również obrać i pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do dużej miski. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, ogórki kiszone również pokroić w kostkę.
  4. Filety śledziowe odsączyć z zalewy. Pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny i octem jabłkowym i odstawić na pół godziny.
  5. Po tym czasie śledzie dołożyć do pozostałych składników. Dodać majonez i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Odłożyć do lodówki na kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.
  7. Podawać z ulubionym pieczywem.