Składniki

  • 500 g miodu NID D'ABEILLE
  • 400 g cukru
  • 250 g masła LES CROISES
  • 3 jajka WM
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kg masła LES CROISES
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g przyprawy do piernika
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich TABLIER BLANC
  Dodatkowo:
  • 900 g powideł śliwkowych
  • 300 g czekolady gorzkiej BIO VILLAGE
  • 60 g masła
  • płatki migdałów
  • posiekane orzechy włoskie

Sposób przygotowania

  1. 6 tygodni przed świętami przygotować ciasto na piernik:
  2. Miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania i rozpuszczenia się składników. Odstawić do ostudzenia.
  3. Do mleka dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
  4. Kiedy masa się ostudzi, przełożyć ją do misy miksera, stopniowo dodawać mąkę, jajka, mleko z sodą, sól posiekane orzechy oraz przyprawę do piernika. Wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 4 tygodnie.
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40×25 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut.
  6. Gotowe blaty wystudzić a następnie przełożyć powidłami. Wierzch przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć równomiernie i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.
  7. Po tym czasie obciąć brzegi piernika i pokroić na 3 podłużne kawałki.
  8. Przygotować polewę. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą oblać pierniki. Posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami.