Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i szczypiorkiem

  1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
  2. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek.
  3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki czosnku i podsmażać kilka minut (należy uważać aby nie przypalić czosnku, ponieważ przypalony czosnek będzie gorzki!)
  4. Dorzucić szpinak, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Kiedy listki „zwiędną” zdjąć z ognia.
  5. Formę na muffiny posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Każde wgłębienie wyłożyć dokładnie plasterkami szynki parmeńskiej.
  6. Następnie do każdego wgłębienia nałożyć po 1-2 łyżce szpinaku.
  7. Na szpinak wbić jajka.
  8. Przyprawić solą i pieprzem.
  9. Piec od 10-15 minut, w zależności od preferencji.
  10. Przygotowane jajka podważyć delikatnie nożem i wyjąć na talerz.
  11. Posypać świeżym szczypiorkiem.

Jaglanka z pieczonymi gruszkami

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie a następnie przelać wrzątkiem.
  2. Przełożyć do rondelka, zalać napojem migdałowym, dodać cukier, cynamon i sól.
  3. Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut.
  4. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze około 5 minut, żeby kasza napęczniała.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Gruszki przekroić na pół, łyżką wybrać gniazda nasienne.
  6. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  7. Porcję miodu wymieszać z ziarenkami wanilii.
  8. Miodem polać gruszki, posypać posiekanymi orzechami i piec około 15 minut.
  9. Porcję owsianki wyłożyć na talerz, dodać pieczone gruszki oraz orzechy, posypać cynamonem.

 

Ciastka owsiane z dżemem

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Formę na muffinki wysmarować cienką warstwą oleju i odstawić.
  • Wszystkie składniki oprócz dżemów przełożyć do misy blendera i wymieszać, aż powstanie kulka ciasta. (Ciasto można również wyrobić ręcznie: posiekać masło z suchymi składnikami, a następnie szybko, ale krótko wyrobić).
  • Do formy na muffiny nakładać porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego, do każdego wgłębienia. Następnie delikatnie ugnieść.
  • Na środek nałożyć po łyżce dżemu. Można zrobić połowę ciastek z dżemem borówkowym, a drugą połowę z dżemem truskawkowym.
  • Krusząc ciasto w dłoniach, posypać delikatnie ciastem wokół dżemu.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż dżem zacznie bulgotać, a ciastka nabiorą złotego koloru.
  • Po tym czasie wyjąć blachę i odstawić na kilka minut. (Od razu po wyjęciu z pieca, ciastka będę miękkie.
  • Nożem obrysować ciastka po okręgu, delikatnie podważyć i wyjąć.
  • Odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Z przepisu powinno wyjść około 24 ciastek, dlatego trzeba je upiec w dwóch turach.

Burgery z buraków i kaszy jaglanej

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Buraki obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą i piec przez 30 minut.
  3. Buraki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
  4. Buraki przełożyć do blendera i rozdrobnić, ale nie bardzo drobno, ale tak, żeby zostały większe chrupiące kawałki.
  5. Buraki przełożyć do dużej miski i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt lejąca dodać więcej bułki tartej.
  6. W dłoniach uformować pięć „kotletów” i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Bataty pokroić na około 1 cm plastry, wyłożyć na blachę obok burgerów skropić delikatnie oliwą i oprószyć solą.
  8. Burgery i bataty piec około 30 minut. W połowie czasu pieczenia przełożyć burgery na drugą stronę.
  9. Miąższ awokado przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i sól. Ugnieść wszystko razem widelcem. Na czas pieczenia burgerów pozostawić w sosie pestki awokado, żeby sos nie sczerniał.
  10. Kiedy burgery i bataty będą już upieczone. Bułki przekroić na pół i opiec przez chwilę w piekarniku.
  11. Dół bułki posmarować majonezem, dodać kilka kropel ostrego sosu pir piri, położyć liść sałaty, na to „kotlety” z buraków, posmarować sosem z awokado, przykryć kilkoma plasterkami batatów, posypać natką pietruszki i przykryć górną częścią bułki.
  12. Przygotować w ten sposób wszystkie burgery.

Sałatka śledziowa

  1. Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć, pokroić w paseczki.  Większe ogórki pokroić, bardzo małe zostawić w całości. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Fasolę szparagową oraz czerwoną, odsączyć z zalewy i przepłukać.
  3. Majonez wymieszać z olejem, dodać do składników sałatki i dokładnie wymieszać.
  4. Doprawić do smaku pieprzem.
  5. Udekorować natką pietruszki.

Quinoa z warzywami i jajkiem

  1. Na patelni podgrzać  oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażać. Dodać odmrożoną marchewkę z groszkiem i podsmażać póki warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodać ugotowaną quinoa, przyprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać. Warzywa przesunąć na jedną część patelni, dodać niewielką ilość oliwy i usmażyć jajka.
  2. Przełożyć na talerze i posypać szczypiorkiem

Sałatka grecka

  1. Pomidory pokroić w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę o boku 5 mm.  Dodać oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obrać i  pokroić w talarki, dodać do sałatki.
  2. Z oliwy i octu winnego przygotować winegret, doprawić solą, pieprzem i oregano. Winegret dodać do sałatki i wymieszać.  Posypać pokruszonym serem feta.

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

  1. Ułożyć kromki chleba na blasze.
  2. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę.
  3. Pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  4. Za pomocą pędzelka rozsmarować oliwą kromki chleba  i ułożyć na nich kawałki pomidora i mozzarelli.
  5. Skropić oliwą i włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, bruschetty posolić, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i udekorować listkami bazylii.

Szaszłyki z figami

  1. Figi pokroić na 4 kawałki.
  2. Szynkę pokroić wzdłuż na pół i owinąć nią kawałki fig.
  3. Ser pokroić w kostkę.
  4. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian figę w szynce i ser.
  5. Posypać skórką cytryny.
  6. Szaszłyki piec w temperaturze 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla przez około 15 minut.
  7. Serwować na rukoli w towarzystwie dressingu.

Taboulé

  1. Kuskus przesypać do miseczki, zalać wrzącą wodą odrobinę ponad poziom kuszy. Przykryć talerzykiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę, sól i rozdrobnić widelcem.
  2. Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Kawałki cukinii ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać delikatnie solą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, aż cukinia delikatnie się zarumieni.
  3. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  4. Kolendrę posiekać drobno.
  5. Migdały  przyrumienić delikatnie na suchej patelni.
  6. Zetrzeć skórkę z cytryny
  7. Do miski przełożyć kuskus, cukinię, pomidory, kolendrę i skórkę z cytryny, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
  8. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, żeby smaki dobrze się połączyły.
  9. Wierzch sałatki udekorować płatkami migdałów.