Sałatka z tuńczykiem i jajkami

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić na 4 części. Oliwki przekroić na pół, pomidory na ćwiartki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Na talerzu ułożyć roszponkę, pomidory, cebulę, jajka, tuńczyka i oliwki. Sałatkę skropić sokiem z cytryny, polać oliwą z oliwek. Przyprawić oregano, solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem. […]

Czytaj dalej…

Tarta z jajkami

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Formę na tartę posmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę, delikatnie docisnąć do dna i brzegów formy. Odkroić nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać […]

Czytaj dalej…

Jajka w galarecie

  Jajka ugotować  na twardo. Obrać i przekroić na pół. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i odłożyć do napęcznienia na 5 minut. Gorący bulion przyprawić drobno pokrojonym czosnkiem , sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Do żelatyny dolewać stopniowo gorący bulion i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę wlać do pozostałej części bulionu […]

Czytaj dalej…

Fritatta

Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć. Zdjąć z patelni. Na patelni zostawić około 1 łyżkę tłuszczu. Podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki przez około 1 minutę. Dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie i straci swoją objętość. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. W dużej misce wymieszać razem jajka ze śmietanką. Dodać boczek, szpinak, tarty ser, pomidorki przekrojone […]

Czytaj dalej…

Koktajl pomarańczowy

Mango obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do blendera i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i zblendować. Podawać udekorowane plasterkiem pomarańczy i szczyptą cynamonu. […]

Czytaj dalej…

Gofry z ricottą i łososiem wędzonym

Mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Odstawić na 5 – 10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec […]

Czytaj dalej…

Roladka drobiowa z jajkiem

3 jajka ugotować na twardo. Po ostygnięciu,  pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę.  Zeszklić na patelni na odrobinie oleju, odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, jajko, bułkę tartą i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Nagrzać piekarnik do 210 stopni. Żółty ser tarty i pokrojone w […]

Czytaj dalej…

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i szczypiorkiem

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki czosnku i podsmażać kilka minut (należy uważać aby nie przypalić czosnku, ponieważ przypalony czosnek będzie gorzki!) Dorzucić szpinak, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Kiedy listki „zwiędną” zdjąć z ognia. Formę na muffiny posmarować delikatnie oliwą z […]

Czytaj dalej…

Jaglanka z pieczonymi gruszkami

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie a następnie przelać wrzątkiem. Przełożyć do rondelka, zalać napojem migdałowym, dodać cukier, cynamon i sól. Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze około 5 minut, żeby kasza napęczniała. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Gruszki przekroić na […]

Czytaj dalej…

Ciastka owsiane z dżemem

Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wysmarować cienką warstwą oleju i odstawić. Wszystkie składniki oprócz dżemów przełożyć do misy blendera i wymieszać, aż powstanie kulka ciasta. (Ciasto można również wyrobić ręcznie: posiekać masło z suchymi składnikami, a następnie szybko, ale krótko wyrobić). Do formy na muffiny nakładać porcję ciasta wielkości orzecha […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek