Jajka pieczone na cieście francuskim

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Ciasto pokroić na 16 równych kawałków.
  3. 8 kawałków posmarować delikatnie wodą i położyć na nie drugi kawałek ciasta. 1 jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim kawałki ciasta. Piec około 20 minut, aż ciastka się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kiedy ciasta będą ostudzone, ostrym nożem delikatnie wyciąć środek ciasta, zostawiając cienką ramkę. Środek dopchnąć palcami do środka.
  4. Do powstałych wgłębień włożyć kawałki sera i szynki. Wbić jajka.
  5. Piec 15-20 minut, aż jajka będą gotowe.
  6. Upieczone jajka przyprawić solą i pieprzem.
  7. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.

Tost z hummusem i pomidorkami karmelizowanymi (wegański)

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (najlepiej z funkcją grilla).
  2. Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni.
  3. Ząbki czosnku rozdrobnić, dodać sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać. Pomidorki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać winegretem i piec około 20 minut, aż pomidorki staną się miękkie i błyszczące.
  4. Kawałki chleba posmarować oliwą z oliwek. Opiec w piekarniku.
  5. Opieczone kawałki chleba posmarować grubą warstwą hummusu, na hummus wyłożyć upieczone pomidorki, polać delikatnie winegretem pozostałym z pieczenia. Udekorować listkami bazylii i orzechami piniowymi.

Pieczony naleśnik dutch baby

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do piekarnika przełożyć 2 żeliwne patelnie o średnicy około 14 cm i porządnie je nagrzać.
  2. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Do miski dodać jajka i mleko i wymieszać. Następnie dodać sól i przesiać mąkę. Wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. Odstawić do odpoczęcia na 20 minut.
  3. Na rozgrzane patelnie wrzucić masło i rozprowadzić je po całej powierzchni. Na patelnie przelać masę naleśnikową i przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut.
  4. Upieczone naleśniki udekorować jogurtem naturalnym, owocami, listkami mięty, oprószyć wszystko cukrem pudrem.

Rabarbar z truskawkami pod owsiano-migdałową kruszonką

  1. Truskawki i rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię przełożyć rabarbar, oraz cukier trzcinowy. Smażyć kilka minut, aż cukier się rozpuści a rabarbar stanie się miękki. Pod koniec smażenia dodać posiekane daktyle.
  2. Do naczynia żaroodpornego przełożyć rabarbar z daktylami. Dołożyć truskawki.
  3. Przygotować kruszonkę: płatki owsiane, mąkę migdałową, cukier trzcinowy, sól, oraz cynamon wymieszać razem. Dodać posiekane masło i wyrobić dłońmi.
  4. Kruszonką przykryć rabarbar z truskawkami
  5. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Podawać z lodami śmietankowymi.

Ciastka śniadaniowe

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  2. Pół szklanki płatków owsianych zmielić na mąkę. Siemię lniane zmielić. Orzechy pekan posiekać. Jeśli olej kokosowy jest w stanie stałym, rozpuścić go w garnuszku.
  3. W jednej misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, siemię lniane, nasiona chia, posiekane pekany, żurawinę, pestki dyni, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  4. W drugiej misce rozgnieść banana, dodać olej kokosowy, syrop klonowy i napój migdałowy.
  5. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać. Zostawić na około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się bardziej gęste, takie żeby móc formować je w kształt ciastek. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze odrobinę napoju migdałowego.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy, formować kulki, wykładać na blachę i dociskać, formując kształt ciastek.
  7. Piec około 15-18 minut, aż ciastka zaczną się ładnie rumienić.
  8. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Miska śniadaniowa

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać. Przelać wrzątkiem. Ugotować pod przykryciem w jednej szklance wody.
  2. Pomidorki wyłożyć na blachę, skropić oliwą i posypać solą. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć około 2 minuty, następnie dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem i smażyć do momentu aż szpinak straci swoją objętość.
  4. Na patelnię dodać oliwę i usmażyć jajka, przyprawić solą i pieprzem.
  5. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Obrać i pokroić w plasterki, skropić cytryną.
  6. W misce ułożyć ugotowaną kaszę jaglaną, szpinak, jajka, pomidorki, awokado i plasterki wędzonego łososia. Pospać szczypiorkiem.

Muffinki śniadaniowe

  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Przełożyć do miski, dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce widelcem rozgnieść banany, dodać jajka i wymieszać. Dodać cukier, jogurt grecki i roztopione masło. Wymieszać.
  3. Do miski z suchymi składnikami przelać mokre składniki i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.  Na koniec wmieszać borówki. Ciasto przełożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Wszystkie składniki posypki wymieszać i posypać wierzch muffinek.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Zapiekane jajka

  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i podsmażać około 1 minuty, dodać szpinak i smażyć aż starci swoją objętość. Przyprawić bardzo delikatnie solą i pieprzem.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  3. Na dno kokilek wyłożyć pokrojoną drobno szynkę. Następnie dodać szpinak i wbić ostrożnie po 2 jajka do każdej kokilki. Na wierzchu rozkruszyć ser i posypać boczkiem. Doprawić odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni około 16 minut, aż białka jaj będą ścięte. Podawać gorące udekorowane szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Sałatka z tuńczykiem i jajkami

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić na 4 części.
  2. Oliwki przekroić na pół, pomidory na ćwiartki.
  3. Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
  4. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  5. Na talerzu ułożyć roszponkę, pomidory, cebulę, jajka, tuńczyka i oliwki. Sałatkę skropić sokiem z cytryny, polać oliwą z oliwek.
  6. Przyprawić oregano, solą i pieprzem.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem.

Tarta z jajkami

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  2. Formę na tartę posmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
  3. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę, delikatnie docisnąć do dna i brzegów formy. Odkroić nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. 4 jajka ugotować na twardo. Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. W misce wymieszać śmietanę, 1 surowe jajko, żółty ser i szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.  Nadzienie przełożyć na podpieczony spód. Na nadzieniu ułożyć plasterki jajka.
  5. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  6. Podawać ze świeżą roszponką i sosem jogurtowym.