Zapiekane jajka

  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i podsmażać około 1 minuty, dodać szpinak i smażyć aż starci swoją objętość. Przyprawić bardzo delikatnie solą i pieprzem.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  3. Na dno kokilek wyłożyć pokrojoną drobno szynkę. Następnie dodać szpinak i wbić ostrożnie po 2 jajka do każdej kokilki. Na wierzchu rozkruszyć ser i posypać boczkiem. Doprawić odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni około 16 minut, aż białka jaj będą ścięte. Podawać gorące udekorowane szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Sałatka z tuńczykiem i jajkami

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić na 4 części.
  2. Oliwki przekroić na pół, pomidory na ćwiartki.
  3. Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
  4. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  5. Na talerzu ułożyć roszponkę, pomidory, cebulę, jajka, tuńczyka i oliwki. Sałatkę skropić sokiem z cytryny, polać oliwą z oliwek.
  6. Przyprawić oregano, solą i pieprzem.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem.

Tarta z jajkami

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  2. Formę na tartę posmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
  3. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę, delikatnie docisnąć do dna i brzegów formy. Odkroić nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. 4 jajka ugotować na twardo. Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. W misce wymieszać śmietanę, 1 surowe jajko, żółty ser i szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.  Nadzienie przełożyć na podpieczony spód. Na nadzieniu ułożyć plasterki jajka.
  5. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  6. Podawać ze świeżą roszponką i sosem jogurtowym.

Jajka w galarecie

 

  1. Jajka ugotować  na twardo. Obrać i przekroić na pół.
  2. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i odłożyć do napęcznienia na 5 minut.
  3. Gorący bulion przyprawić drobno pokrojonym czosnkiem , sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Do żelatyny dolewać stopniowo gorący bulion i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę wlać do pozostałej części bulionu i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  5. Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować około 2 minut, a następnie przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
  6. Kukurydzę odsączyć na sicie.
  7. Na dno formy wylać kilka łyżek bulionu i wstawić do lodówki
  8. Następnie ułożyć połówki jajek i połowę brokułu. Zalać bulionem i odstawić do lodówki.
  9. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posypać kukurydzą oraz pozostałymi różyczkami brokułu.
  10. Polać bulionem i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
  11. Przed podaniem naczynie z galaretką zanurzyć w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie przyłożyć talerz, obrócić do góry dnem i wyjąć galaretkę na półmisek.
  12. Podawać z sokiem z cytryny.

Fritatta

  1. Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć. Zdjąć z patelni. Na patelni zostawić około 1 łyżkę tłuszczu. Podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki przez około 1 minutę. Dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie i straci swoją objętość. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem.
  2. W dużej misce wymieszać razem jajka ze śmietanką. Dodać boczek, szpinak, tarty ser, pomidorki przekrojone na pół, przyprawić solą i pieprzem.
  3. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i podawać.

Koktajl pomarańczowy

  1. Mango obrać i pokroić w kostkę.
  2. Wrzucić do blendera i rozdrobnić.
  3. Dodać pozostałe składniki i zblendować.
  4. Podawać udekorowane plasterkiem pomarańczy i szczyptą cynamonu.

Gofry z ricottą i łososiem wędzonym

  1. Mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Odstawić na 5 – 10 minut.
  2. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec około 3 – 4 minut.
  3. Na upieczone gofry ułożyć po dwie łyżki ricotty, plastry wędzonego łososia, plasterki ogórka, rzodkiewki, udekorować świeżą rukolą i koperkiem.

Roladka drobiowa z jajkiem

  1. 3 jajka ugotować na twardo. Po ostygnięciu,  pokroić w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w kostkę.  Zeszklić na patelni na odrobinie oleju, odstawić do ostygnięcia.
  3. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, jajko, bułkę tartą i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
  4. Nagrzać piekarnik do 210 stopni.
  5. Żółty ser tarty i pokrojone w kostkę jajka połączyć z musztardą i majonezem. Przyprawić papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  6. Na dużej desce rozłożyć folię spożywczą. Wyłożyć na nią mięso i dłońmi uformować prostokąt. (ok. 25 cm x 35 cm).
  7. Na mięso wyłożyć masę z jajek i sera. Rozsmarować równomiernie,  zostawiając po ok. 2 cm z każdej strony.
  8. Zwinąć  w roladę wzdłuż dłuższego boku, używając do tego folii spożywczej rozłożonej na desce.
  9. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut, aż cała rolada się zarumieni.
  11. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i szczypiorkiem

  1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
  2. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek.
  3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki czosnku i podsmażać kilka minut (należy uważać aby nie przypalić czosnku, ponieważ przypalony czosnek będzie gorzki!)
  4. Dorzucić szpinak, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Kiedy listki „zwiędną” zdjąć z ognia.
  5. Formę na muffiny posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Każde wgłębienie wyłożyć dokładnie plasterkami szynki parmeńskiej.
  6. Następnie do każdego wgłębienia nałożyć po 1-2 łyżce szpinaku.
  7. Na szpinak wbić jajka.
  8. Przyprawić solą i pieprzem.
  9. Piec od 10-15 minut, w zależności od preferencji.
  10. Przygotowane jajka podważyć delikatnie nożem i wyjąć na talerz.
  11. Posypać świeżym szczypiorkiem.

Jaglanka z pieczonymi gruszkami

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie a następnie przelać wrzątkiem.
  2. Przełożyć do rondelka, zalać napojem migdałowym, dodać cukier, cynamon i sól.
  3. Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut.
  4. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze około 5 minut, żeby kasza napęczniała.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Gruszki przekroić na pół, łyżką wybrać gniazda nasienne.
  6. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  7. Porcję miodu wymieszać z ziarenkami wanilii.
  8. Miodem polać gruszki, posypać posiekanymi orzechami i piec około 15 minut.
  9. Porcję owsianki wyłożyć na talerz, dodać pieczone gruszki oraz orzechy, posypać cynamonem.