Sałatka jarzynowa z buraczkami i śledziem

  1. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera ugotować do miękkości. Odstawić do ostudzenia.
  2. W osobnym garnku ugotować buraczki. Ugotować jajka na twardo
  3. Ugotowane warzywa obrać i pokroić w kostkę. Jajka również obrać i pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do dużej miski. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, ogórki kiszone również pokroić w kostkę.
  4. Filety śledziowe odsączyć z zalewy. Pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny i octem jabłkowym i odstawić na pół godziny.
  5. Po tym czasie śledzie dołożyć do pozostałych składników. Dodać majonez i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Odłożyć do lodówki na kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.
  7. Podawać z ulubionym pieczywem.

 

 

 

Domowa granola z jogurtem naturalnym i owocami

  1. Orzechy laskowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10 minut. Orzechy powinny być ładnie zarumienione a skórka powinna zacząć pękać. Po tym czasie orzechy zostawić na kilka minut do przestudzenia a następnie przełożyć je na ściereczkę, związać do góry i zacząć nimi intensywnie pocierać, dzięki temu skórka oddzieli się od orzechów.
  2. Obrane orzechy posiekać i przerzucić do miski. Dodać płatki owsiane, posiekane migdały, pestki słonecznika, obrane i starte jabłko, olej kokosowy, miód, cukier trzcinowy i sól i dokładnie wymieszać.
  3. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia przemieszać kilka razy. Po upieczeniu granola będzie wydawać się jeszcze miękka, ale stanie się chrupiąca kiedy ostygnie.
  4. Gotową granolę podawać z jogurtem greckim i ulubionymi owocami.

Jajka pieczone na cieście francuskim

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Ciasto pokroić na 16 równych kawałków.
  3. 8 kawałków posmarować delikatnie wodą i położyć na nie drugi kawałek ciasta. 1 jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim kawałki ciasta. Piec około 20 minut, aż ciastka się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kiedy ciasta będą ostudzone, ostrym nożem delikatnie wyciąć środek ciasta, zostawiając cienką ramkę. Środek dopchnąć palcami do środka.
  4. Do powstałych wgłębień włożyć kawałki sera i szynki. Wbić jajka.
  5. Piec 15-20 minut, aż jajka będą gotowe.
  6. Upieczone jajka przyprawić solą i pieprzem.
  7. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.

Tost z hummusem i pomidorkami karmelizowanymi (wegański)

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (najlepiej z funkcją grilla).
  2. Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni.
  3. Ząbki czosnku rozdrobnić, dodać sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać. Pomidorki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać winegretem i piec około 20 minut, aż pomidorki staną się miękkie i błyszczące.
  4. Kawałki chleba posmarować oliwą z oliwek. Opiec w piekarniku.
  5. Opieczone kawałki chleba posmarować grubą warstwą hummusu, na hummus wyłożyć upieczone pomidorki, polać delikatnie winegretem pozostałym z pieczenia. Udekorować listkami bazylii i orzechami piniowymi.

Pieczony naleśnik dutch baby

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do piekarnika przełożyć 2 żeliwne patelnie o średnicy około 14 cm i porządnie je nagrzać.
  2. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Do miski dodać jajka i mleko i wymieszać. Następnie dodać sól i przesiać mąkę. Wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. Odstawić do odpoczęcia na 20 minut.
  3. Na rozgrzane patelnie wrzucić masło i rozprowadzić je po całej powierzchni. Na patelnie przelać masę naleśnikową i przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut.
  4. Upieczone naleśniki udekorować jogurtem naturalnym, owocami, listkami mięty, oprószyć wszystko cukrem pudrem.

Rabarbar z truskawkami pod owsiano-migdałową kruszonką

  1. Truskawki i rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię przełożyć rabarbar, oraz cukier trzcinowy. Smażyć kilka minut, aż cukier się rozpuści a rabarbar stanie się miękki. Pod koniec smażenia dodać posiekane daktyle.
  2. Do naczynia żaroodpornego przełożyć rabarbar z daktylami. Dołożyć truskawki.
  3. Przygotować kruszonkę: płatki owsiane, mąkę migdałową, cukier trzcinowy, sól, oraz cynamon wymieszać razem. Dodać posiekane masło i wyrobić dłońmi.
  4. Kruszonką przykryć rabarbar z truskawkami
  5. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Podawać z lodami śmietankowymi.

Ciastka śniadaniowe

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  2. Pół szklanki płatków owsianych zmielić na mąkę. Siemię lniane zmielić. Orzechy pekan posiekać. Jeśli olej kokosowy jest w stanie stałym, rozpuścić go w garnuszku.
  3. W jednej misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, siemię lniane, nasiona chia, posiekane pekany, żurawinę, pestki dyni, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  4. W drugiej misce rozgnieść banana, dodać olej kokosowy, syrop klonowy i napój migdałowy.
  5. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać. Zostawić na około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się bardziej gęste, takie żeby móc formować je w kształt ciastek. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze odrobinę napoju migdałowego.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy, formować kulki, wykładać na blachę i dociskać, formując kształt ciastek.
  7. Piec około 15-18 minut, aż ciastka zaczną się ładnie rumienić.
  8. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Miska śniadaniowa

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać. Przelać wrzątkiem. Ugotować pod przykryciem w jednej szklance wody.
  2. Pomidorki wyłożyć na blachę, skropić oliwą i posypać solą. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć około 2 minuty, następnie dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem i smażyć do momentu aż szpinak straci swoją objętość.
  4. Na patelnię dodać oliwę i usmażyć jajka, przyprawić solą i pieprzem.
  5. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Obrać i pokroić w plasterki, skropić cytryną.
  6. W misce ułożyć ugotowaną kaszę jaglaną, szpinak, jajka, pomidorki, awokado i plasterki wędzonego łososia. Pospać szczypiorkiem.

Muffinki śniadaniowe

  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Przełożyć do miski, dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce widelcem rozgnieść banany, dodać jajka i wymieszać. Dodać cukier, jogurt grecki i roztopione masło. Wymieszać.
  3. Do miski z suchymi składnikami przelać mokre składniki i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.  Na koniec wmieszać borówki. Ciasto przełożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Wszystkie składniki posypki wymieszać i posypać wierzch muffinek.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Zapiekane jajka

  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i podsmażać około 1 minuty, dodać szpinak i smażyć aż starci swoją objętość. Przyprawić bardzo delikatnie solą i pieprzem.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  3. Na dno kokilek wyłożyć pokrojoną drobno szynkę. Następnie dodać szpinak i wbić ostrożnie po 2 jajka do każdej kokilki. Na wierzchu rozkruszyć ser i posypać boczkiem. Doprawić odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni około 16 minut, aż białka jaj będą ścięte. Podawać gorące udekorowane szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.