Gofry z ricottą i łososiem wędzonym

  1. Mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Odstawić na 5 – 10 minut.
  2. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec około 3 – 4 minut.
  3. Na upieczone gofry ułożyć po dwie łyżki ricotty, plastry wędzonego łososia, plasterki ogórka, rzodkiewki, udekorować świeżą rukolą i koperkiem.

Roladka drobiowa z jajkiem

  1. 3 jajka ugotować na twardo. Po ostygnięciu,  pokroić w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w kostkę.  Zeszklić na patelni na odrobinie oleju, odstawić do ostygnięcia.
  3. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, jajko, bułkę tartą i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
  4. Nagrzać piekarnik do 210 stopni.
  5. Żółty ser tarty i pokrojone w kostkę jajka połączyć z musztardą i majonezem. Przyprawić papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  6. Na dużej desce rozłożyć folię spożywczą. Wyłożyć na nią mięso i dłońmi uformować prostokąt. (ok. 25 cm x 35 cm).
  7. Na mięso wyłożyć masę z jajek i sera. Rozsmarować równomiernie,  zostawiając po ok. 2 cm z każdej strony.
  8. Zwinąć  w roladę wzdłuż dłuższego boku, używając do tego folii spożywczej rozłożonej na desce.
  9. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut, aż cała rolada się zarumieni.
  11. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i szczypiorkiem

  1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
  2. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek.
  3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki czosnku i podsmażać kilka minut (należy uważać aby nie przypalić czosnku, ponieważ przypalony czosnek będzie gorzki!)
  4. Dorzucić szpinak, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Kiedy listki „zwiędną” zdjąć z ognia.
  5. Formę na muffiny posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Każde wgłębienie wyłożyć dokładnie plasterkami szynki parmeńskiej.
  6. Następnie do każdego wgłębienia nałożyć po 1-2 łyżce szpinaku.
  7. Na szpinak wbić jajka.
  8. Przyprawić solą i pieprzem.
  9. Piec od 10-15 minut, w zależności od preferencji.
  10. Przygotowane jajka podważyć delikatnie nożem i wyjąć na talerz.
  11. Posypać świeżym szczypiorkiem.

Jaglanka z pieczonymi gruszkami

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie a następnie przelać wrzątkiem.
  2. Przełożyć do rondelka, zalać napojem migdałowym, dodać cukier, cynamon i sól.
  3. Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut.
  4. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze około 5 minut, żeby kasza napęczniała.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Gruszki przekroić na pół, łyżką wybrać gniazda nasienne.
  6. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  7. Porcję miodu wymieszać z ziarenkami wanilii.
  8. Miodem polać gruszki, posypać posiekanymi orzechami i piec około 15 minut.
  9. Porcję owsianki wyłożyć na talerz, dodać pieczone gruszki oraz orzechy, posypać cynamonem.

 

Ciastka owsiane z dżemem

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Formę na muffinki wysmarować cienką warstwą oleju i odstawić.
  • Wszystkie składniki oprócz dżemów przełożyć do misy blendera i wymieszać, aż powstanie kulka ciasta. (Ciasto można również wyrobić ręcznie: posiekać masło z suchymi składnikami, a następnie szybko, ale krótko wyrobić).
  • Do formy na muffiny nakładać porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego, do każdego wgłębienia. Następnie delikatnie ugnieść.
  • Na środek nałożyć po łyżce dżemu. Można zrobić połowę ciastek z dżemem borówkowym, a drugą połowę z dżemem truskawkowym.
  • Krusząc ciasto w dłoniach, posypać delikatnie ciastem wokół dżemu.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż dżem zacznie bulgotać, a ciastka nabiorą złotego koloru.
  • Po tym czasie wyjąć blachę i odstawić na kilka minut. (Od razu po wyjęciu z pieca, ciastka będę miękkie.
  • Nożem obrysować ciastka po okręgu, delikatnie podważyć i wyjąć.
  • Odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Z przepisu powinno wyjść około 24 ciastek, dlatego trzeba je upiec w dwóch turach.

Jajka faszerowane awokado

 

  1. Jajka przekroić na połówki. Pozbawić je żółtek i odłożyć na bok. Żółtka przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki, przyprawić i zmiksować na jednolitą masę. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do połówek jajek.
  2. Udekorować listkami kolendry i płatkami chilli. Od razu podawać.

Jajka marynowane w buraczkach

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek.
  2. W dużym słoiku wymieszać dokładnie składniki marynaty i włożyć do niej jajka.
  3. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na 12 -godzin do 3 dni. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym intensywniejszy kolor jajek otrzymamy.
  4. Po tym czasie wyjąć jajka z marynaty, umyć i przekroić na połówki.
  5. Ogórki i paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem.
  6. Na każdy listek cykorii nałożyć porcję sałatki, przykryć połówką jajka i udekorować koperkiem.

Biała kiełbasa w cieście francuskim

  1. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 10 równych prostokątów. Każdy prostokąt posmarować musztardą francuską.
  2. Białe kiełbasy przekroić w poprzek na pół.
  3. Połówki kiełbasek zawinąć w kawałki ciasta, zlepiając brzegi.
  4. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Posypać sezamem, czarnuszką i kminkiem.
  6. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  7. Serwować gorące.