Chia kawowe

  1. Wymieszać wszystkie składniki razem.
  2. Odstawić na minimum 4 godziny lub dłużej.
  3. Serwować z bitą śmietaną, udekorować ziarnami kawy.

Królik wielkanocny – ciasto marchewkowe

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Jajka ubić z cukrem.
  3. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.
  4. Dodać mielone migdały i dokładnie wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać jajka z cukrem, oraz tartą marchewkę i rodzynki.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
  7. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować cienką warstwą masła.
  8. Na tortownicę wyłożyć ciasto.
  9. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
  10. Mascarpone utrzeć z serkiem i cukrem pudrem. Nie ucierać zbyt długo, tylko do połączenia i napuszenia się składników.
  11. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Za pomocą kremu skleić połówki ciasta tak, żeby utworzyły półkole i ułożyć na paterze.
  12. Wyciąć kawałki ciasta na uszy ,obrócić i za pomocą kremu przykleić pionowo do ciasta tworząc uszy królika. Całość pokryć kremem, wyrównać i obsypać wiórkami kokosowymi. Z różowej drażetki utworzyć nos, a z czarnych oczy.

Czekoladowe babeczki wielkanocne

  1. Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito.
  2. Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać pojedynczo jajka. Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  3. Ciasto wyłożyć do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone babeczki odłożyć do wystudzenia.
  4. Przygotować krem: Śmietankę podgrzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Wstawić do lodówki do zgęstnienia. Ostudzoną masę ubić na puszystą masę i od razu dekorować babeczki.
  5. Na krem wyłożyć po 3 czekoladowe lub cukrowe jajeczka.

Mazurek z czekoladą i konfiturą z pomarańczy

  1. Gotowy spód przełożyć do tortownicy pozostawiając na bokach ok. 1 cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 15 minut w 200 stopniach.
  2. Upieczony spód odłożyć do wystudzenia.
  3. Orzechy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż orzechy się uprażą i skórka zacznie od nich odchodzić.
  4. Orzechy wyjąć, przestudzić i przełożyć do bawełnianej ściereczki. Ściereczkę skręcić do góry i energicznie i intensywnie pocierać. W ten sposób skórka z orzechów powinna odejść bez większego problemu.
  5. Masa czekoladowa: Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Na koniec dodać orzechy laskowe i wymieszać.
  6. Wystudzony spód posmarować cienką warstwą konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć masę czekoladową i wyrównać. Udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i skórką pomarańczową.