Pieczony naleśnik dutch baby

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do piekarnika przełożyć 2 żeliwne patelnie o średnicy około 14 cm i porządnie je nagrzać.
  2. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Do miski dodać jajka i mleko i wymieszać. Następnie dodać sól i przesiać mąkę. Wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. Odstawić do odpoczęcia na 20 minut.
  3. Na rozgrzane patelnie wrzucić masło i rozprowadzić je po całej powierzchni. Na patelnie przelać masę naleśnikową i przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut.
  4. Upieczone naleśniki udekorować jogurtem naturalnym, owocami, listkami mięty, oprószyć wszystko cukrem pudrem.

Rabarbar z truskawkami pod owsiano-migdałową kruszonką

  1. Truskawki i rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię przełożyć rabarbar, oraz cukier trzcinowy. Smażyć kilka minut, aż cukier się rozpuści a rabarbar stanie się miękki. Pod koniec smażenia dodać posiekane daktyle.
  2. Do naczynia żaroodpornego przełożyć rabarbar z daktylami. Dołożyć truskawki.
  3. Przygotować kruszonkę: płatki owsiane, mąkę migdałową, cukier trzcinowy, sól, oraz cynamon wymieszać razem. Dodać posiekane masło i wyrobić dłońmi.
  4. Kruszonką przykryć rabarbar z truskawkami
  5. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Podawać z lodami śmietankowymi.

Ciastka śniadaniowe

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  2. Pół szklanki płatków owsianych zmielić na mąkę. Siemię lniane zmielić. Orzechy pekan posiekać. Jeśli olej kokosowy jest w stanie stałym, rozpuścić go w garnuszku.
  3. W jednej misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, siemię lniane, nasiona chia, posiekane pekany, żurawinę, pestki dyni, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  4. W drugiej misce rozgnieść banana, dodać olej kokosowy, syrop klonowy i napój migdałowy.
  5. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać. Zostawić na około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się bardziej gęste, takie żeby móc formować je w kształt ciastek. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze odrobinę napoju migdałowego.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy, formować kulki, wykładać na blachę i dociskać, formując kształt ciastek.
  7. Piec około 15-18 minut, aż ciastka zaczną się ładnie rumienić.
  8. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Owocowa pizza z granoli

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy  o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. 1 szklankę płatków owsianych zmielić na mąkę.
  3. Orzechy pekan drobno posiekać. W misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, posiekane orzechy, miód, olej kokosowy, cynamon i sól. Ciasto wyrobić w dłoniach.
  4. Masę przełożyć do tortownicy, wyłożyć całe dno tortownicy masą, docisnąć za pomocą małego wałka.
  5. Piec około 10 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Odłożyć do całkowitego ostudzenia.
  6. W tym czasie jogurt grecki wymieszać z miodem, według własnych preferencji smakowych.
  7. Na ostudzony spód wyłożyć jogurt z miodem. Udekorować ulubionymi owocami i listkami mięty.

Mini serniczki jogurtowe

  1. Migdały zmielić na mąkę. Jedną łyżkę mąki migdałowej odłożyć do masy serowej.  Dodać rozpuszczony olej kokosowy, miód, sól i cynamon, wyrobić gładkie ciast.  Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć porcję ciasta, docisnąć palcami. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone odstawić do wystudzenia.
  2. Przygotować masę serowo-jogurtową: W misie miksera ubić serek. Następnie dodać jogurt, miód, jajko i 1 łyżkę mąki migdałowej. Wymieszać tylko do połączenia się składników.
  3. Masę serową nałożyć do papilotek. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone serniki odstawić do wystudzenia a następnie odłożyć do lodówki do stężenia.
  4. Gotowe serniczki podawać ze świeżymi owocami i listkami mięty.

Mini serniczki z truskawkami

  1. Ciastka rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać.
  2. Do misy miksera przełożyć mascarpone, ubijać przez 30 sekund. Dodać śmietankę i cukier puder i ubić aż krem stanie się puszysty.
  3. Na dno szklanych miseczek wyłożyć pokruszone ciastka, następnie krem. Udekorować kawałkami truskawek i świeżą miętą.

Ciasto cytrynowe

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem.
  2. W jednej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, cukier, skórkę cytrynową i olej. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia.
  4. Ciasto przełożyć do formy i piec 50-60 minut, lub do suchego patyczka.
  5. Kiedy ciasto będzie upieczone pozostawić je w formie przez 10 minut, następnie wyjąć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  6. Posypać cukrem pudrem. Podawać ze świeżymi owocami.

Muffinki śniadaniowe

  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Przełożyć do miski, dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce widelcem rozgnieść banany, dodać jajka i wymieszać. Dodać cukier, jogurt grecki i roztopione masło. Wymieszać.
  3. Do miski z suchymi składnikami przelać mokre składniki i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.  Na koniec wmieszać borówki. Ciasto przełożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Wszystkie składniki posypki wymieszać i posypać wierzch muffinek.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Ciasto czekoladowe bez mąki

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicę o średnicy ok 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekać W garnuszku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, a następnie dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Dodać cukier, jajka, kakao i sól i wymieszać.
  2. Masę przelać do formy i piec około 30 minut. Wystudzić.
  3. Przygotować polewę: czekoladę drobno posiekać. Z mleka kokosowego oddzielić gęstą białą część, podgrzać w garnuszku. Kiedy mleko sie zagotuje dodać czekoladę, odczekać chwilę a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.  Na ciasto wylać polewę czekoladową i schłodzić przez około 2 godziny.

Pascha

  1. Rodzynki i żurawinę zalać likierem i odłożyć do nasączenia.
  2. Mleko wlać do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przeciąć na pół, wybrać ziarenka i dodać do mleka. Pozostałą część wanilii również dodać do mleka.
  3. Jajka zmiksować ze śmietaną na gładką masę i powoli wlewać na gotujące się mleko. Ponownie zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut,  co jakiś czas delikatnie mieszając.  Na powierzchni powinny pojawić się grudki sera.  Z masy wyjąć laski wanilii.
  4. Durszlak wyłożyć gazą złożoną 4 razy i przecedzić przez nią ser. Ser pozostawić na sicie na około2,5 godziny. Po tym czasie związać boki gazy i delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  5. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodawać do niej ser, łyżka po łyżce, cały czas miksując do powstania gładkiej masy.
  6. Do masy dodać odsączone z likieru bakalie, płatki migdałów, skórkę z cytryny, oraz skórkę pomarańczową. I delikatnie wmieszać.
  7. Gotową masę przełożyć  do naczynia wyłożonego gazą. Może to być specjalna forma na paschę, lub zwykła doniczka.
  8.  Masę docisnąć, zawinąć boki gazy do środka i przykryć talerzykiem. Chłodzić całą noc w lodówce.
  9. Następnego dnia, zdjąć talerzyk. Do paschy przyłożyć paterę i obrócić formę do góry dnem. Delikatnie zdjąć gazę. Udekorować ulubionymi bakaliami i orzechami.