Królik wielkanocny – ciasto marchewkowe

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Jajka ubić z cukrem.
  3. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.
  4. Dodać mielone migdały i dokładnie wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać jajka z cukrem, oraz tartą marchewkę i rodzynki.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
  7. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować cienką warstwą masła.
  8. Na tortownicę wyłożyć ciasto.
  9. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
  10. Mascarpone utrzeć z serkiem i cukrem pudrem. Nie ucierać zbyt długo, tylko do połączenia i napuszenia się składników.
  11. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Za pomocą kremu skleić połówki ciasta tak, żeby utworzyły półkole i ułożyć na paterze.
  12. Wyciąć kawałki ciasta na uszy ,obrócić i za pomocą kremu przykleić pionowo do ciasta tworząc uszy królika. Całość pokryć kremem, wyrównać i obsypać wiórkami kokosowymi. Z różowej drażetki utworzyć nos, a z czarnych oczy.

Czekoladowe babeczki wielkanocne

  1. Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito.
  2. Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać pojedynczo jajka. Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  3. Ciasto wyłożyć do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone babeczki odłożyć do wystudzenia.
  4. Przygotować krem: Śmietankę podgrzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Wstawić do lodówki do zgęstnienia. Ostudzoną masę ubić na puszystą masę i od razu dekorować babeczki.
  5. Na krem wyłożyć po 3 czekoladowe lub cukrowe jajeczka.

Mazurek z czekoladą i konfiturą z pomarańczy

  1. Gotowy spód przełożyć do tortownicy pozostawiając na bokach ok. 1 cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 15 minut w 200 stopniach.
  2. Upieczony spód odłożyć do wystudzenia.
  3. Orzechy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż orzechy się uprażą i skórka zacznie od nich odchodzić.
  4. Orzechy wyjąć, przestudzić i przełożyć do bawełnianej ściereczki. Ściereczkę skręcić do góry i energicznie i intensywnie pocierać. W ten sposób skórka z orzechów powinna odejść bez większego problemu.
  5. Masa czekoladowa: Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Na koniec dodać orzechy laskowe i wymieszać.
  6. Wystudzony spód posmarować cienką warstwą konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć masę czekoladową i wyrównać. Udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i skórką pomarańczową.

Brownie z suszoną śliwką

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160 st.C. Kwadratową foremkę 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dno i boki masłem, i oprószyć lekko mąką.
  2. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miski. Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą i rozpuścić czekoladę na parze (miska nie powinna dotykać wody).
  3. Suszone śliwki pokroić na ćwiartki i oprószyć 1 łyżeczką mąki – wymieszać.
  4. W osobnej misie utrzeć masło z cukrem na puch. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku, a następnie ekstrakt waniliowy, ostudzoną czekoladę, oraz 6 łyżek mąki  przesianej z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wmieszać suszone śliwki.
  5. Masę przelać do foremki, wyrównać szpatułką. Piec w 160 st. C ok. 40 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien wyjść delikatnie wilgotny.
  6. Ostudzić na kratce. Można oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Czekoladę posiekać na małe kawałki.
  3. Mąkę i sodę wymieszać.
  4. W oddzielnej misce zmiksować masło stopniowo dodając cukier.
  5. Do masy maślano-cukrowej dodać jajko, mąkę, kakao, posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Między ciastkami zostawić około 3 cm wolnego miejsca.
  8. Blaszkę wstawić do piekarnika na 13-15 minut – aż spody się zrumienią.
  9. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Sernik waniliowo-czekoladowy

  1. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Zmielone herbatniki i migdały wymieszać ze stopionym masłem i powstałą masą dokładnie wykleić dno i częściowo boki tortownicy. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
  2. Czekoladę (75 g) roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Ser mascarpone i serek śmietankowy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
  5. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
  6. Tortownicę owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Na schłodzony kruchy spód przełożyć najpierw masę czekoladową, a na nią wylać masę waniliową.
  7. Piec godzinę i 10 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. 100 g czekolady gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać. Powstałą polewą czekoladową udekorować gotowy sernik.

 

Waniliowy budyń jaglany z miodem i sokiem jabłkowym

  1. Kaszę wsypać do rondelka i wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie klarowna. Odcedzić, wlać mleko, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 8 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn.
  2. Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu i długo oraz cierpliwie miksować aż powstanie gładki mus.
  3. W miseczce wymieszać pozostałą 1 łyżkę miodu z ziarenkami wyskrobanymi z przepołowionej wzdłuż wanilii oraz z sokiem z cytryny.
  4. Następnie dodać pokrojone na słupki nieobrane jabłko oraz rodzynki jeśli używamy, wymieszać. Budyń wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć jabłka wraz z powstałym syropem, posypać zrumienionymi orzechami włoskimi jeśli używamy.
  5. Można podawać z kleksem jogurtu.

Ciasteczka owsiane z suszoną morelą i żurawiną

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Suszoną morelę pokroić w drobną kosteczkę. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną do osobnej miski.
  3. W dużej misie utrzeć masło z cukrem trzcinowym. Dodawać po jednym jajku, a następnie kolejno: ekstrakt waniliowy, mąkę z sodą, płatki owsiane i morele z żurawiną – wymieszać.
  4. Masę rozkładać po jednej łyżce na blasze (można gałkownicą), zachowując odstępy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min., aż ciasteczka lekko się zezłocą. Gotowe ostudzić na kratce.

 

Sernik czekoladowy z śliwką w rumie

  1. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnuszka, zalać rumem. Zagotować, a następnie zdjąć z ognia i odstawić na około godzinę.

Spód:

  1. Masło i ciastka owsiane przełożyć do malaksera i rozdrobnić. Tortownicę o wymiarach 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masą z ciastek wyłożyć dno tortownicy. Piec przez około 10 minut w temperaturze 175 stopni.

Masa serowa:

  1. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Obie czekolady posiekać. Śmietankę, oraz obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Wszystkie pozostałe składniki na masę serową umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia się składników, nie miksować zbyt długo, żeby nie napowietrzać masy. Dodać przestudzoną masę czekoladową i wmieszać. Na koniec dodać namoczone w rumie śliwki i wymieszać.
  3. Masę serową przełożyć na podpieczony spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150 stopni przez około 60-70 minut. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.

Polewa czekoladowa:

  1. W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Gorącą śmietanką zalać posiekaną czekoladą, odstawić na dwie minuty, a następnie wymieszać do powstania gładkiej polewy.
  2. Polewę rozprowadzić na serniku, udekorować suszonymi śliwkami.

Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pierogi:
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody dodać masło i mieszać do roztopienia. Stopniowo wlewać do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.

 

  • Farsz:
  1. W garnuszku zagotować mleko z miodem, cukrem, rodzynkami i orzechami. Do zagotowanego mleka dodać mak i gotować przez około 2 minuty. Odłożyć do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtko i dokładnie wymieszać.

 

  • Pierogi:
  1. Ciasto na pierogi podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkowywać kolejno na placek o grubości około 3 mm. Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka. Na środek każdego kółka włożyć farsz i zlepiać pierogi.
  2. W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć pierwszą partię pierogów i po kolejnym zagotowaniu wody, zmniejszyć ogień i gotować pierogi jeszcze około 2 minut. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz. Ugotować w ten sposób pozostałe pierogi.

 

  • Sos waniliowy:
  1. W rondelku zagotować śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziaren laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać gorącą śmietanę i ponownie zagotować. Sos przecedzić przez sitko i odstawić do wystudzenia.
  2. Pierogi podawać polane sosem waniliowym.