Mazurek wielkanocny

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  2. Wszystkie składniki na ciasto oprócz jajka przełożyć do malaksera. Gdy ciasto będzie miało już konsystencję kruszonki, dodać jajko i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto rozwałkować na kwadrat o bokach około 20 cm. Nierówności ściąć i uformować z nich wałek. Wałek przykleić do brzegów ciasta tworząc ramkę. Tak przygotowane ciasto wstawić na 15 minut do zamrażarki. Następnie piec przez 25 minut.
  4. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem porzeczkowym. Udekorować pokrojonymi bakaliami i gorzką czekoladą.

Keks

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  2. Bakalie połączyć z łyżką mąki i dokładnie wymieszać.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  4. Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Kolejno dodać mleko i ziarenka wanilii.
  5. Do masy dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce. Na koniec dodać bakalie i wymieszać wszystko łyżką.
  6. Ciasto wyłożyć do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 70 minut.
  7. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Keks udekorować lukrem i suszonymi pączkami róż.

 

Sernik dyniowy z białą czekoladą i pekanami

  1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
  2. Upieczoną dynię pozbawić skórki i za pomocą blendera rozdrobnić na jednolite puree.
  3. Masło rozpuścić. Ciastka rozdrobnić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło i ponownie zmiksować. Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód oraz boki tortownicy wyłożyć masą z ciastek. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania sernika.
  4. Do misy przełożyć: upieczoną dynię, ser, mascarpone, jajka, ziarenka wanilii, skórkę z pomarańczy, cukier, mąkę ziemniaczaną i budyń. Krótko zmiksować, do połączenia się składników.
  5. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Schłodzić w lodówce przynajmniej kilka godzin.
  6. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać.
  7. Polewą pokryć wierzch sernika. Udekorować orzechami pekan.

Bezowa choinka

  1. Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
  2. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Kiedy białka będą już puszyste zacząć dodawać cukier, łyżka, po łyżce.
  3. Kiedy cały cukier będzie już dodany ubijać pianę jeszcze przez 2 minuty.
  4. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i mieszać jeszcze przez chwilę.
  5. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wycisnąć 5 kółek różnej wielkości. Zachować odstępy między kółkami bo beza trochę urośnie.
  6. Wstawić do piekarnika. Przez pierwsze 30 minut piec w temperaturze 120 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec jeszcze przez 2 godziny.
  7. Mleko kokosowe schłodzić w lodówce. Gęstą białą cześć przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać około 2 minut na jednolity, puszysty krem.
  8. Blaty bezowe delikatnie podważyć nożem. Układać krążki bezowe od największego do najmniejszego i przekładać kremem. Ozdobić granatu i mango.

Tiramisu piernikowe

  1. Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę. Pomarańczę wyfiletować.
  2. Skórkę pomarańczową dodać do śmietany, dodać cukier puder i ubić.
  3. Kakao wymieszać z cynamonem.
  4. Przygotować 3 pucharki. Na dno każdego pokruszyć warstwę pierniczków. Polać warstwą kawy. Na pierniczki wyłożyć warstwę bitej śmietany. Śmietanę oprószyć kakao z cynamonem. Następnie wyfiletowane pomarańcze rozdzielić na 3 części i rozłożyć w pucharkach. Powtarzać warstwy pierniczków, kawy, śmietany i kakao aż do zapełnienia całych pucharków. Wierzch każdego deseru ozdobić jednym pierniczkiem.

Piernik staropolski

  1. 6 tygodni przed świętami przygotować ciasto na piernik:
  2. Miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania i rozpuszczenia się składników. Odstawić do ostudzenia.
  3. Do mleka dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
  4. Kiedy masa się ostudzi, przełożyć ją do misy miksera, stopniowo dodawać mąkę, jajka, mleko z sodą, sól posiekane orzechy oraz przyprawę do piernika. Wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 4 tygodnie.
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40×25 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut.
  6. Gotowe blaty wystudzić a następnie przełożyć powidłami. Wierzch przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć równomiernie i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.
  7. Po tym czasie obciąć brzegi piernika i pokroić na 3 podłużne kawałki.
  8. Przygotować polewę. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą oblać pierniki. Posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami.

Domowa granola z jogurtem naturalnym i owocami

  1. Orzechy laskowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10 minut. Orzechy powinny być ładnie zarumienione a skórka powinna zacząć pękać. Po tym czasie orzechy zostawić na kilka minut do przestudzenia a następnie przełożyć je na ściereczkę, związać do góry i zacząć nimi intensywnie pocierać, dzięki temu skórka oddzieli się od orzechów.
  2. Obrane orzechy posiekać i przerzucić do miski. Dodać płatki owsiane, posiekane migdały, pestki słonecznika, obrane i starte jabłko, olej kokosowy, miód, cukier trzcinowy i sól i dokładnie wymieszać.
  3. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia przemieszać kilka razy. Po upieczeniu granola będzie wydawać się jeszcze miękka, ale stanie się chrupiąca kiedy ostygnie.
  4. Gotową granolę podawać z jogurtem greckim i ulubionymi owocami.

Kokosowa panna cotta z borówkami

  1. Żelatynę zalać odrobiną wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Napój kokosowy przelać do rondelka, dodać ziarenka wanilii, oraz cukier i zagotować. Zdjąć z ognia. Do napęczniałej żelatyny dodać 2 łyżki napoju kokosowego i mieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby dodać więcej płynu. Rozpuszczoną żelatynę dodać do garnuszka i energicznie mieszać przez kilka minut. Masę przelać do silikonowych foremek. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  2. Do garnuszka przełożyć borówki, dodać sok z cytryny, miód i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do rozpuszczenia.
  3. Gotowe panna cotty podawać z musem borówkowym.

Czekoladowy pudding chia

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin lub całą noc do napęcznienia.
  2. Po tym czasie wyłożyć pudding do szklanek. Można dodatkowo przełożyć pudding jogurtem greckim. Udekorować posiekaną drobno czekoladą i owocami.

Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi

  1. Puszkę mleka kokosowego schłodzić przez noc w lodówce.
  2. Orzechy laskowe wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.  Kiedy orzechy ładnie się zarumienią i skórka zacznie od nich odchodzić, wyjąć  je z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Po tym czasie przełożyć je w ściereczkę, ściereczke skręcić u góry i pocierać intensywnie, tak, żeby skórka oddzieliła się od orzechów.
  3. 1 szklankę orzechów laskowych przełożyć do blendera i rozdrabniać kilka minut do powstania masła orzechowego.
  4. Z puszki mleka kokosowego oddzielić białą gęstą masę i przełożyć do rondelka, dodać olej kokosowy i syrop klonowy. Zagotować. Dodać drobno posiekaną czekoladę mleczną i gorzką i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło orzechowe i wymieszać do połączenia.
  5. Masę przełożyć do metalowej miski i przełożyć na ok. 3 godziny do lodówki.
  6. Pozostałą szklankę orzechów rozdrobnić drobno w blenderze, ale niezbyt długo, żeby nie powstało masło.
  7. Z zastygniętej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w orzechach. Kiedy wszystkie kulki będą już gotowe przełożyć je na ok. godzinę do zamrażarki.
  8. Po tym czasie przygotować polewę. w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady z olejem kokosowym.
  9. Każdą kulkę obtaczać w czekoladzie i ponownie umieścić w zamrażarce na kilka minut, żeby czekolada zastygła.
  10. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.