Kokosowa panna cotta z borówkami

  1. Żelatynę zalać odrobiną wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Napój kokosowy przelać do rondelka, dodać ziarenka wanilii, oraz cukier i zagotować. Zdjąć z ognia. Do napęczniałej żelatyny dodać 2 łyżki napoju kokosowego i mieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby dodać więcej płynu. Rozpuszczoną żelatynę dodać do garnuszka i energicznie mieszać przez kilka minut. Masę przelać do silikonowych foremek. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  2. Do garnuszka przełożyć borówki, dodać sok z cytryny, miód i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do rozpuszczenia.
  3. Gotowe panna cotty podawać z musem borówkowym.

Czekoladowy pudding chia

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin lub całą noc do napęcznienia.
  2. Po tym czasie wyłożyć pudding do szklanek. Można dodatkowo przełożyć pudding jogurtem greckim. Udekorować posiekaną drobno czekoladą i owocami.

Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi

  1. Puszkę mleka kokosowego schłodzić przez noc w lodówce.
  2. Orzechy laskowe wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.  Kiedy orzechy ładnie się zarumienią i skórka zacznie od nich odchodzić, wyjąć  je z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Po tym czasie przełożyć je w ściereczkę, ściereczke skręcić u góry i pocierać intensywnie, tak, żeby skórka oddzieliła się od orzechów.
  3. 1 szklankę orzechów laskowych przełożyć do blendera i rozdrabniać kilka minut do powstania masła orzechowego.
  4. Z puszki mleka kokosowego oddzielić białą gęstą masę i przełożyć do rondelka, dodać olej kokosowy i syrop klonowy. Zagotować. Dodać drobno posiekaną czekoladę mleczną i gorzką i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło orzechowe i wymieszać do połączenia.
  5. Masę przełożyć do metalowej miski i przełożyć na ok. 3 godziny do lodówki.
  6. Pozostałą szklankę orzechów rozdrobnić drobno w blenderze, ale niezbyt długo, żeby nie powstało masło.
  7. Z zastygniętej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w orzechach. Kiedy wszystkie kulki będą już gotowe przełożyć je na ok. godzinę do zamrażarki.
  8. Po tym czasie przygotować polewę. w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady z olejem kokosowym.
  9. Każdą kulkę obtaczać w czekoladzie i ponownie umieścić w zamrażarce na kilka minut, żeby czekolada zastygła.
  10. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Wegański sernik malinowy

  1. Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca w zimnej wodzie.
  2. Przygotować spód: Daktyle namoczyć we wrzącej wodzie i zostawić je na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć je z wody. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na spód i zmiksować niezbyt dokładnie, tak, żeby wciąż było widać chrupiące kawałki orzechów.
  3. Formę o wielkości 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć orzechowym spodem. Docisnąć i wyrównać. Włożyć do zamrażarki.
  4. Przygotować masę „serową”: Nerkowce odsączyć z wody. przełożyć do blendera z pozostałymi składnikami, oprócz liofilizowanych malin. Blendować kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Spróbować, w razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny, czy syropu klonowego. Połowę masy wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać. Uderzyć blachą kilka razy w blat tak, żeby pozbyć sie pęcherzyków powietrza. Przełożyć do zamrażarki. Do pozostałej masy dodać liofilizowane maliny i rozdrobnić. Masę wyłożyć na schłodzony spód z pierwszą warstwą. Wyrównać. Wierzch udekorować pokruszonymi malinami liofilizowanymi, oraz świeżymi. Przełożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny. Kiedy masa stężeje pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Przechowywać w lodówce, lub zamrażarce. Jeśli deser przechowujemy w zamrażarce to 15 minut przed podaniem należy wyjąć go z zamrażarki.

Kokoski w czekoladzie

  1. Olej kokosowy rozpuścić, podgrzewając go lekko. Do oleju dodać syrop klonowy i wymieszać. Wiórki kokosowe, mąkę kokosową i sól przełożyć do blendera. Dodać olej z syropem klonowym i zacząć rozdrabniać. Rozdrabniać około 10 minut, robiąc co jakiś czas przerwy, żeby blender się nie przepalił.
  2. Do rąk nabrać garść masy i ściskając mocno, formować kulki wielości orzecha włoskiego. Gdyby masa nie chciała się lepić i wydawała się za sucha dodać jeszcze 1 łyżkę oleju kokosowego, wymieszać i formować kulki. Uformowane kulki odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  3. Po tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kulki nadziewać na patyczki do szaszłyków, lub wykałaczki i maczać dokładnie w roztopionej czekoladzie. Oprószyć delikatnie wiórkami kokosowymi.  Gotowe kulki odłożyć na kolejną godzinę do lodówki, żeby czekolada mogła zastygnąć. Kiedy czekolada zastygnie, wyjąć patyczki.

Pieczony naleśnik dutch baby

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do piekarnika przełożyć 2 żeliwne patelnie o średnicy około 14 cm i porządnie je nagrzać.
  2. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Do miski dodać jajka i mleko i wymieszać. Następnie dodać sól i przesiać mąkę. Wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. Odstawić do odpoczęcia na 20 minut.
  3. Na rozgrzane patelnie wrzucić masło i rozprowadzić je po całej powierzchni. Na patelnie przelać masę naleśnikową i przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut.
  4. Upieczone naleśniki udekorować jogurtem naturalnym, owocami, listkami mięty, oprószyć wszystko cukrem pudrem.

Rabarbar z truskawkami pod owsiano-migdałową kruszonką

  1. Truskawki i rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię przełożyć rabarbar, oraz cukier trzcinowy. Smażyć kilka minut, aż cukier się rozpuści a rabarbar stanie się miękki. Pod koniec smażenia dodać posiekane daktyle.
  2. Do naczynia żaroodpornego przełożyć rabarbar z daktylami. Dołożyć truskawki.
  3. Przygotować kruszonkę: płatki owsiane, mąkę migdałową, cukier trzcinowy, sól, oraz cynamon wymieszać razem. Dodać posiekane masło i wyrobić dłońmi.
  4. Kruszonką przykryć rabarbar z truskawkami
  5. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Podawać z lodami śmietankowymi.

Ciastka śniadaniowe

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  2. Pół szklanki płatków owsianych zmielić na mąkę. Siemię lniane zmielić. Orzechy pekan posiekać. Jeśli olej kokosowy jest w stanie stałym, rozpuścić go w garnuszku.
  3. W jednej misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, siemię lniane, nasiona chia, posiekane pekany, żurawinę, pestki dyni, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  4. W drugiej misce rozgnieść banana, dodać olej kokosowy, syrop klonowy i napój migdałowy.
  5. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać. Zostawić na około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się bardziej gęste, takie żeby móc formować je w kształt ciastek. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze odrobinę napoju migdałowego.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy, formować kulki, wykładać na blachę i dociskać, formując kształt ciastek.
  7. Piec około 15-18 minut, aż ciastka zaczną się ładnie rumienić.
  8. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Owocowa pizza z granoli

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy  o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. 1 szklankę płatków owsianych zmielić na mąkę.
  3. Orzechy pekan drobno posiekać. W misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, posiekane orzechy, miód, olej kokosowy, cynamon i sól. Ciasto wyrobić w dłoniach.
  4. Masę przełożyć do tortownicy, wyłożyć całe dno tortownicy masą, docisnąć za pomocą małego wałka.
  5. Piec około 10 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Odłożyć do całkowitego ostudzenia.
  6. W tym czasie jogurt grecki wymieszać z miodem, według własnych preferencji smakowych.
  7. Na ostudzony spód wyłożyć jogurt z miodem. Udekorować ulubionymi owocami i listkami mięty.

Mini serniczki jogurtowe

  1. Migdały zmielić na mąkę. Jedną łyżkę mąki migdałowej odłożyć do masy serowej.  Dodać rozpuszczony olej kokosowy, miód, sól i cynamon, wyrobić gładkie ciast.  Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć porcję ciasta, docisnąć palcami. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone odstawić do wystudzenia.
  2. Przygotować masę serowo-jogurtową: W misie miksera ubić serek. Następnie dodać jogurt, miód, jajko i 1 łyżkę mąki migdałowej. Wymieszać tylko do połączenia się składników.
  3. Masę serową nałożyć do papilotek. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone serniki odstawić do wystudzenia a następnie odłożyć do lodówki do stężenia.
  4. Gotowe serniczki podawać ze świeżymi owocami i listkami mięty.