Trufle z orzechów

  1. Daktyle namoczyć na kilka godzin w wodzie mineralnej. Po tym czasie odsączyć.
  2. Migdały, orzechy i wiórki przełożyć do blendera i porządnie rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. Z masy formować małe kulki wielkości orzechów włoskich.
  4. Kulki obtoczyć w kakao, wiórkach lub rozdrobnionych pistacjach.
  5. Gotowe trufle odłożyć na kilka godzin do lodówki.

Mus czekoladowy z czerwonej fasoli

  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
  2. Fasolę z puszki dokładnie wypłukać i odsączyć na sicie.
  3. Do miski blendera przełożyć fasolę, orzechy, kakao, cynamon i sok z cytryny.
  4. Blendować do rozdrobnienia składników.
  5. Następnie dodać olej kokosowy, oraz syrop klonowy i ponownie zmiksować.
  6. Stopniowo dodawać napój owsiany, do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać więcej mleka. Mus może być lekko lejący, ale zgęstnieje jeszcze w lodówce.
  7. Spróbować i w razie potrzeby doprawić wg własnego smaku.
  8. Mus przełożyć do szklanych słoiczków i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  9. Gotowe porcje udekorować wiórkami tartej czekolady, ziarenkami granatu, oraz orzechami laskowymi.

Sernik z nerkowców

  1. Orzechy nerkowca zalać zimną woda i odstawić na noc.
  2. Spód: do blendera przełożyć orzechy i dokładnie rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i blendować do uzyskania w miarę gładkiej masy.
  3. Dno tortownicy o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem kokosowym. Wyłożyć orzechową kruszonkę, wklepać w dno tortownicy i wyrównać.
  4. Nerkowce wypłukać i odsączyć. Przełożyć do blendera i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
  5. Spróbować i w razie potrzeby dosłodzić lub dodać sok z cytryny.
  6. Masę z nerkowców, wyłożyć na orzechowy spód i schować do zamrażarki na ok. 3 godziny.
  7. Polewa: Czekoladę pokroić drobno i przełożyć do miseczki. Ekstrakt z miąższu kokosa zagotować i zalać nim czekoladę. Odczekać 2 minuty i wymieszać na gładką polewę.
  8. Polewę wyłożyć na sernik. Pozwolić zastygnąć. Sernik wyjąć z obręczy i gotowe.

Tort makowy

  1. Mak wypłukać, namoczyć na noc. Gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Przecedzić i zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak i wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, kaszę manną, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę.  Piec ok. 80 minut w 120°C. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Żółtka z cukrem pudrem ubić na parze i powoli wkręcać mascarpone. Na koniec dodać kawę. Ciasto przekroić na 3 placki. Każdy placek skropić herbatą wymieszaną z rumem. 3 łyżki kremu odłożyć na boki tortu. Resztą przełożyć placki. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu, boki posypać orzechami. Przygotować polewę. W rondelku zagotować śmietankę. Zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę. Odczekać

Piernik toskański

  1. Śliwki i figi pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, zalać winem i odstawić. Orzechy laskowe uprażyć – rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 8 minut do pieca, rozgrzanego do 200 st. C. Po tym czasie,  orzechy przełożyć do ściereczki i energicznie ocierając pozbawić skórki.
  2. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i miód. Gdy się zagotuje, wsypać cynamon, przyprawę do piernika, świeżo otartą gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  3. Do wystudzonej, lecz ciągle jeszcze ciepłej masy wsypać mąkę i zmiksować. Posiekać i dodać migdały oraz orzechy. Śliwki i figi odsączyć i też dodać do ciasta. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Na tortownicę przelać ciasto.
  4. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
  5. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach. Lukier powinien być gładki i lśniący.
  6. Po wystudzeniu udekorować lukrem.

Jaglanka z pieczonymi gruszkami

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie a następnie przelać wrzątkiem.
  2. Przełożyć do rondelka, zalać napojem migdałowym, dodać cukier, cynamon i sól.
  3. Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut.
  4. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze około 5 minut, żeby kasza napęczniała.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Gruszki przekroić na pół, łyżką wybrać gniazda nasienne.
  6. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  7. Porcję miodu wymieszać z ziarenkami wanilii.
  8. Miodem polać gruszki, posypać posiekanymi orzechami i piec około 15 minut.
  9. Porcję owsianki wyłożyć na talerz, dodać pieczone gruszki oraz orzechy, posypać cynamonem.

 

Ciastka owsiane z dżemem

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Formę na muffinki wysmarować cienką warstwą oleju i odstawić.
  • Wszystkie składniki oprócz dżemów przełożyć do misy blendera i wymieszać, aż powstanie kulka ciasta. (Ciasto można również wyrobić ręcznie: posiekać masło z suchymi składnikami, a następnie szybko, ale krótko wyrobić).
  • Do formy na muffiny nakładać porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego, do każdego wgłębienia. Następnie delikatnie ugnieść.
  • Na środek nałożyć po łyżce dżemu. Można zrobić połowę ciastek z dżemem borówkowym, a drugą połowę z dżemem truskawkowym.
  • Krusząc ciasto w dłoniach, posypać delikatnie ciastem wokół dżemu.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż dżem zacznie bulgotać, a ciastka nabiorą złotego koloru.
  • Po tym czasie wyjąć blachę i odstawić na kilka minut. (Od razu po wyjęciu z pieca, ciastka będę miękkie.
  • Nożem obrysować ciastka po okręgu, delikatnie podważyć i wyjąć.
  • Odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Z przepisu powinno wyjść około 24 ciastek, dlatego trzeba je upiec w dwóch turach.

Orzechowa szarlotka z żurawiną

  1. Orzechy bez skórki zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiego, kruchego ciasta.
  2. Ciasto owinąć w folią spożywczą. Schować do zamrażarki na około 3 godziny.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe.
  4. Jabłka wymieszać z sokiem z cytryny.
  5. Na dużej patelni umieścić masło, cynamon i brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać. Dorzucić jabłka, żurawinę, wymieszać. Gotować, kilka minut do odparowania większości soku. 3 łyżki soku z patelni przelać do szklanki, wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić.
  6. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Połowę kruchego ciasta zetrzeć na spód blachy, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać.
  8. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce kruche ciasto.
  9. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  10. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Sernik czekoladowy z śliwką w rumie

  1. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnuszka, zalać rumem. Zagotować, a następnie zdjąć z ognia i odstawić na około godzinę.

Spód:

  1. Masło i ciastka owsiane przełożyć do malaksera i rozdrobnić. Tortownicę o wymiarach 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masą z ciastek wyłożyć dno tortownicy. Piec przez około 10 minut w temperaturze 175 stopni.

Masa serowa:

  1. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Obie czekolady posiekać. Śmietankę, oraz obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Wszystkie pozostałe składniki na masę serową umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia się składników, nie miksować zbyt długo, żeby nie napowietrzać masy. Dodać przestudzoną masę czekoladową i wmieszać. Na koniec dodać namoczone w rumie śliwki i wymieszać.
  3. Masę serową przełożyć na podpieczony spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150 stopni przez około 60-70 minut. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.

Polewa czekoladowa:

  1. W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Gorącą śmietanką zalać posiekaną czekoladą, odstawić na dwie minuty, a następnie wymieszać do powstania gładkiej polewy.
  2. Polewę rozprowadzić na serniku, udekorować suszonymi śliwkami.

Brownie z suszoną śliwką

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160 st.C. Kwadratową foremkę 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dno i boki masłem, i oprószyć lekko mąką.
  2. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miski. Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą i rozpuścić czekoladę na parze (miska nie powinna dotykać wody).
  3. Suszone śliwki pokroić na ćwiartki i oprószyć 1 łyżeczką mąki – wymieszać.
  4. W osobnej misie utrzeć masło z cukrem na puch. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku, a następnie ekstrakt waniliowy, ostudzoną czekoladę, oraz 6 łyżek mąki  przesianej z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wmieszać suszone śliwki.
  5. Masę przelać do foremki, wyrównać szpatułką. Piec w 160 st. C ok. 40 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien wyjść delikatnie wilgotny.
  6. Ostudzić na kratce. Można oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.