- Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
- Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Kiedy białka będą już puszyste zacząć dodawać cukier, łyżka, po łyżce.
- Kiedy cały cukier będzie już dodany ubijać pianę jeszcze przez 2 minuty.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i mieszać jeszcze przez chwilę.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wycisnąć 5 kółek różnej wielkości. Zachować odstępy między kółkami bo beza trochę urośnie.
- Wstawić do piekarnika. Przez pierwsze 30 minut piec w temperaturze 120 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec jeszcze przez 2 godziny.
- Mleko kokosowe schłodzić w lodówce. Gęstą białą cześć przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać około 2 minut na jednolity, puszysty krem.
- Blaty bezowe delikatnie podważyć nożem. Układać krążki bezowe od największego do najmniejszego i przekładać kremem. Ozdobić granatu i mango.
Tiramisu piernikowe
- Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę. Pomarańczę wyfiletować.
- Skórkę pomarańczową dodać do śmietany, dodać cukier puder i ubić.
- Kakao wymieszać z cynamonem.
- Przygotować 3 pucharki. Na dno każdego pokruszyć warstwę pierniczków. Polać warstwą kawy. Na pierniczki wyłożyć warstwę bitej śmietany. Śmietanę oprószyć kakao z cynamonem. Następnie wyfiletowane pomarańcze rozdzielić na 3 części i rozłożyć w pucharkach. Powtarzać warstwy pierniczków, kawy, śmietany i kakao aż do zapełnienia całych pucharków. Wierzch każdego deseru ozdobić jednym pierniczkiem.
Piernik staropolski
- 6 tygodni przed świętami przygotować ciasto na piernik:
- Miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania i rozpuszczenia się składników. Odstawić do ostudzenia.
- Do mleka dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
- Kiedy masa się ostudzi, przełożyć ją do misy miksera, stopniowo dodawać mąkę, jajka, mleko z sodą, sól posiekane orzechy oraz przyprawę do piernika. Wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 4 tygodnie.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40×25 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut.
- Gotowe blaty wystudzić a następnie przełożyć powidłami. Wierzch przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć równomiernie i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.
- Po tym czasie obciąć brzegi piernika i pokroić na 3 podłużne kawałki.
- Przygotować polewę. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą oblać pierniki. Posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami.
Domowa granola z jogurtem naturalnym i owocami
- Orzechy laskowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10 minut. Orzechy powinny być ładnie zarumienione a skórka powinna zacząć pękać. Po tym czasie orzechy zostawić na kilka minut do przestudzenia a następnie przełożyć je na ściereczkę, związać do góry i zacząć nimi intensywnie pocierać, dzięki temu skórka oddzieli się od orzechów.
- Obrane orzechy posiekać i przerzucić do miski. Dodać płatki owsiane, posiekane migdały, pestki słonecznika, obrane i starte jabłko, olej kokosowy, miód, cukier trzcinowy i sól i dokładnie wymieszać.
- Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia przemieszać kilka razy. Po upieczeniu granola będzie wydawać się jeszcze miękka, ale stanie się chrupiąca kiedy ostygnie.
- Gotową granolę podawać z jogurtem greckim i ulubionymi owocami.
Kokosowa panna cotta z borówkami
- Żelatynę zalać odrobiną wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Napój kokosowy przelać do rondelka, dodać ziarenka wanilii, oraz cukier i zagotować. Zdjąć z ognia. Do napęczniałej żelatyny dodać 2 łyżki napoju kokosowego i mieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby dodać więcej płynu. Rozpuszczoną żelatynę dodać do garnuszka i energicznie mieszać przez kilka minut. Masę przelać do silikonowych foremek. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
- Do garnuszka przełożyć borówki, dodać sok z cytryny, miód i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do rozpuszczenia.
- Gotowe panna cotty podawać z musem borówkowym.
Czekoladowy pudding chia
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin lub całą noc do napęcznienia.
- Po tym czasie wyłożyć pudding do szklanek. Można dodatkowo przełożyć pudding jogurtem greckim. Udekorować posiekaną drobno czekoladą i owocami.
Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi
- Puszkę mleka kokosowego schłodzić przez noc w lodówce.
- Orzechy laskowe wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Kiedy orzechy ładnie się zarumienią i skórka zacznie od nich odchodzić, wyjąć je z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Po tym czasie przełożyć je w ściereczkę, ściereczke skręcić u góry i pocierać intensywnie, tak, żeby skórka oddzieliła się od orzechów.
- 1 szklankę orzechów laskowych przełożyć do blendera i rozdrabniać kilka minut do powstania masła orzechowego.
- Z puszki mleka kokosowego oddzielić białą gęstą masę i przełożyć do rondelka, dodać olej kokosowy i syrop klonowy. Zagotować. Dodać drobno posiekaną czekoladę mleczną i gorzką i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło orzechowe i wymieszać do połączenia.
- Masę przełożyć do metalowej miski i przełożyć na ok. 3 godziny do lodówki.
- Pozostałą szklankę orzechów rozdrobnić drobno w blenderze, ale niezbyt długo, żeby nie powstało masło.
- Z zastygniętej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w orzechach. Kiedy wszystkie kulki będą już gotowe przełożyć je na ok. godzinę do zamrażarki.
- Po tym czasie przygotować polewę. w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady z olejem kokosowym.
- Każdą kulkę obtaczać w czekoladzie i ponownie umieścić w zamrażarce na kilka minut, żeby czekolada zastygła.
- Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.
Wegański sernik malinowy
- Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca w zimnej wodzie.
- Przygotować spód: Daktyle namoczyć we wrzącej wodzie i zostawić je na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć je z wody. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na spód i zmiksować niezbyt dokładnie, tak, żeby wciąż było widać chrupiące kawałki orzechów.
- Formę o wielkości 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć orzechowym spodem. Docisnąć i wyrównać. Włożyć do zamrażarki.
- Przygotować masę „serową”: Nerkowce odsączyć z wody. przełożyć do blendera z pozostałymi składnikami, oprócz liofilizowanych malin. Blendować kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Spróbować, w razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny, czy syropu klonowego. Połowę masy wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać. Uderzyć blachą kilka razy w blat tak, żeby pozbyć sie pęcherzyków powietrza. Przełożyć do zamrażarki. Do pozostałej masy dodać liofilizowane maliny i rozdrobnić. Masę wyłożyć na schłodzony spód z pierwszą warstwą. Wyrównać. Wierzch udekorować pokruszonymi malinami liofilizowanymi, oraz świeżymi. Przełożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny. Kiedy masa stężeje pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Przechowywać w lodówce, lub zamrażarce. Jeśli deser przechowujemy w zamrażarce to 15 minut przed podaniem należy wyjąć go z zamrażarki.
Kokoski w czekoladzie
- Olej kokosowy rozpuścić, podgrzewając go lekko. Do oleju dodać syrop klonowy i wymieszać. Wiórki kokosowe, mąkę kokosową i sól przełożyć do blendera. Dodać olej z syropem klonowym i zacząć rozdrabniać. Rozdrabniać około 10 minut, robiąc co jakiś czas przerwy, żeby blender się nie przepalił.
- Do rąk nabrać garść masy i ściskając mocno, formować kulki wielości orzecha włoskiego. Gdyby masa nie chciała się lepić i wydawała się za sucha dodać jeszcze 1 łyżkę oleju kokosowego, wymieszać i formować kulki. Uformowane kulki odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
- Po tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kulki nadziewać na patyczki do szaszłyków, lub wykałaczki i maczać dokładnie w roztopionej czekoladzie. Oprószyć delikatnie wiórkami kokosowymi. Gotowe kulki odłożyć na kolejną godzinę do lodówki, żeby czekolada mogła zastygnąć. Kiedy czekolada zastygnie, wyjąć patyczki.
Pieczony naleśnik dutch baby
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do piekarnika przełożyć 2 żeliwne patelnie o średnicy około 14 cm i porządnie je nagrzać.
- W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Do miski dodać jajka i mleko i wymieszać. Następnie dodać sól i przesiać mąkę. Wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. Odstawić do odpoczęcia na 20 minut.
- Na rozgrzane patelnie wrzucić masło i rozprowadzić je po całej powierzchni. Na patelnie przelać masę naleśnikową i przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut.
- Upieczone naleśniki udekorować jogurtem naturalnym, owocami, listkami mięty, oprószyć wszystko cukrem pudrem.