Sernik czekoladowy z śliwką w rumie

  1. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnuszka, zalać rumem. Zagotować, a następnie zdjąć z ognia i odstawić na około godzinę.

Spód:

  1. Masło i ciastka owsiane przełożyć do malaksera i rozdrobnić. Tortownicę o wymiarach 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masą z ciastek wyłożyć dno tortownicy. Piec przez około 10 minut w temperaturze 175 stopni.

Masa serowa:

  1. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Obie czekolady posiekać. Śmietankę, oraz obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Wszystkie pozostałe składniki na masę serową umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia się składników, nie miksować zbyt długo, żeby nie napowietrzać masy. Dodać przestudzoną masę czekoladową i wmieszać. Na koniec dodać namoczone w rumie śliwki i wymieszać.
  3. Masę serową przełożyć na podpieczony spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150 stopni przez około 60-70 minut. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.

Polewa czekoladowa:

  1. W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Gorącą śmietanką zalać posiekaną czekoladą, odstawić na dwie minuty, a następnie wymieszać do powstania gładkiej polewy.
  2. Polewę rozprowadzić na serniku, udekorować suszonymi śliwkami.

Brownie z suszoną śliwką

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160 st.C. Kwadratową foremkę 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dno i boki masłem, i oprószyć lekko mąką.
  2. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miski. Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą i rozpuścić czekoladę na parze (miska nie powinna dotykać wody).
  3. Suszone śliwki pokroić na ćwiartki i oprószyć 1 łyżeczką mąki – wymieszać.
  4. W osobnej misie utrzeć masło z cukrem na puch. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku, a następnie ekstrakt waniliowy, ostudzoną czekoladę, oraz 6 łyżek mąki  przesianej z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wmieszać suszone śliwki.
  5. Masę przelać do foremki, wyrównać szpatułką. Piec w 160 st. C ok. 40 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien wyjść delikatnie wilgotny.
  6. Ostudzić na kratce. Można oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Czekoladę posiekać na małe kawałki.
  3. Mąkę i sodę wymieszać.
  4. W oddzielnej misce zmiksować masło stopniowo dodając cukier.
  5. Do masy maślano-cukrowej dodać jajko, mąkę, kakao, posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Między ciastkami zostawić około 3 cm wolnego miejsca.
  8. Blaszkę wstawić do piekarnika na 13-15 minut – aż spody się zrumienią.
  9. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Sernik waniliowo-czekoladowy

  1. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Zmielone herbatniki i migdały wymieszać ze stopionym masłem i powstałą masą dokładnie wykleić dno i częściowo boki tortownicy. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
  2. Czekoladę (75 g) roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Ser mascarpone i serek śmietankowy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
  5. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
  6. Tortownicę owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Na schłodzony kruchy spód przełożyć najpierw masę czekoladową, a na nią wylać masę waniliową.
  7. Piec godzinę i 10 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. 100 g czekolady gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać. Powstałą polewą czekoladową udekorować gotowy sernik.

 

Waniliowy budyń jaglany z miodem i sokiem jabłkowym

  1. Kaszę wsypać do rondelka i wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie klarowna. Odcedzić, wlać mleko, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 8 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn.
  2. Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu i długo oraz cierpliwie miksować aż powstanie gładki mus.
  3. W miseczce wymieszać pozostałą 1 łyżkę miodu z ziarenkami wyskrobanymi z przepołowionej wzdłuż wanilii oraz z sokiem z cytryny.
  4. Następnie dodać pokrojone na słupki nieobrane jabłko oraz rodzynki jeśli używamy, wymieszać. Budyń wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć jabłka wraz z powstałym syropem, posypać zrumienionymi orzechami włoskimi jeśli używamy.
  5. Można podawać z kleksem jogurtu.

Ciasteczka owsiane z suszoną morelą i żurawiną

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Suszoną morelę pokroić w drobną kosteczkę. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną do osobnej miski.
  3. W dużej misie utrzeć masło z cukrem trzcinowym. Dodawać po jednym jajku, a następnie kolejno: ekstrakt waniliowy, mąkę z sodą, płatki owsiane i morele z żurawiną – wymieszać.
  4. Masę rozkładać po jednej łyżce na blasze (można gałkownicą), zachowując odstępy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min., aż ciasteczka lekko się zezłocą. Gotowe ostudzić na kratce.

 

Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pierogi:
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody dodać masło i mieszać do roztopienia. Stopniowo wlewać do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.

 

  • Farsz:
  1. W garnuszku zagotować mleko z miodem, cukrem, rodzynkami i orzechami. Do zagotowanego mleka dodać mak i gotować przez około 2 minuty. Odłożyć do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtko i dokładnie wymieszać.

 

  • Pierogi:
  1. Ciasto na pierogi podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkowywać kolejno na placek o grubości około 3 mm. Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka. Na środek każdego kółka włożyć farsz i zlepiać pierogi.
  2. W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć pierwszą partię pierogów i po kolejnym zagotowaniu wody, zmniejszyć ogień i gotować pierogi jeszcze około 2 minut. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz. Ugotować w ten sposób pozostałe pierogi.

 

  • Sos waniliowy:
  1. W rondelku zagotować śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziaren laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać gorącą śmietanę i ponownie zagotować. Sos przecedzić przez sitko i odstawić do wystudzenia.
  2. Pierogi podawać polane sosem waniliowym.

Miodowiec

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i sodą. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać. Następnie dodać jaja i miód, po czym szybko zagnieść, aż powstanie gładkie, i elastyczne ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  4. Okrągłą blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować pierwszy kawałek ciasta o wymiarach dna formy. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy. Wyrównać brzegi. Piec około 15 minut, aż ciasto zrobi się złote. Powtórzyć czynność z pozostałymi kawałkami ciasta.
  5. W garnku zagotować mleko z miodem i kaszą, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć i przybrać konsystencję budyniu. Masę przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchnię i odłożyć do wystudzenia.
  6. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, bardzo puszystą masę. Do utartego masła dodawać łyżka po łyżce, ostudzoną masę z kaszą. Zmiksować do powstania gładkiego kremu. Na sam koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy.
  7. Kiedy blaty ciasta są już upieczone i ostudzone, można zacząć składać ciasto. Pierwszy blat ciasta posmarować warstwą powideł, a następnie warstwą kremu. Postąpić tak samo z kolejnymi dwoma blatami. Przykryć czwartym blatem.
  8. Przygotować polewę. W garnuszku podgrzać śmietankę do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno czekoladę. Odczekać 3 minuty, a następnie wymieszać dokładnie do powstania gęstej polewy.
  9. Wierzch ciasta polać przygotowaną wcześniej polewą i ozdobić posiekanymi orzechami.
  10. Przed podaniem, ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.

Sernik z borówką amerykańską

  1. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Borówki rozmrozić, część odłożyć do dekoracji, resztę zblendować z cukrem na gładką masę.
  3. Wszystkie składniki na sernik, oprócz borówek i składników na masę śmietanową wymieszać za pomocą miksera. Nie mieszać zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do tortownicy. Na masę serową za pomocą łyżki nakładać masę borówkową. Za pomocą patyczka delikatnie wymieszać obie masy.
  5. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
  6. W międzyczasie przygotować warstwę śmietanową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i rozprowadzić na gorącym serniku. Ponownie włożyć sernik do piekarnika i piec jeszcze 10 minut.
  7. Po tym czasie delikatnie otworzyć drzwiczki piekarnika i w taki sposób studzić sernik. Kiedy sernik będzie już ostudzony przełożyć go do lodówki najlepiej na całą noc.
  8. Gotowy sernik udekorować borówkami i listkami mięty.

Babeczki truskawkowe

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę na muffinki wypełnić 12 papilotkami.
  2. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.
  3. W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
  4. Mieszankę mąki dodać w dwóch partiach do masy miksując na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolitą masę, razem z drugą porcją mąki dodać mleko.
  5. Masą wypełnić papilotki do około 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec przez 20-25 minut.
  6. Upieczone muffinki odstawić do ostudzenia.
  7. Za pomocą noża wyciąć kawałek na środku muffinki, napełnić dżemem truskawkowym bio i zamknąć odciętym kawałkiem ciasta.
  8. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem. Udekorować każdą muffinkę gotowym kremem, truskawką i miętą.