Składniki:
- 300 g herbatników z czekoladą
- 80 g masła LES CROISES
- 350 g dyni NOTRE JARDIN
- 1 kg zmielonego twarogu DELISSE
- 250 g mascarpone DELISSE
- 3 jajka POLSKA KURKA
- 1 laska wanilii
- skórka z 1 pomarańczy
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- 100 g czekolady białej
- 6 łyżek jogurtu naturalnego DELISSE
- orzechy pekan TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
- Upieczoną dynię pozbawić skórki i za pomocą blendera rozdrobnić na jednolite puree.
- Masło rozpuścić. Ciastka rozdrobnić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło i ponownie zmiksować. Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód oraz boki tortownicy wyłożyć masą z ciastek. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania sernika.
- Do misy przełożyć: upieczoną dynię, ser, mascarpone, jajka, ziarenka wanilii, skórkę z pomarańczy, cukier, mąkę ziemniaczaną i budyń. Krótko zmiksować, do połączenia się składników.
- Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Schłodzić w lodówce przynajmniej kilka godzin.
- Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać.
- Polewą pokryć wierzch sernika. Udekorować orzechami pekan.