Składniki

Kruchy spód:
  • 1 szklanka zmielonych herbatników Petit Beurre maślanych
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów łuskanych
  • 1 łyżka stopionego masła
Masa serowa:
  • 250 g sera mascarpone LES CROISES
  • 250 g twarogu śmietankowego trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka WIODĄCA MARKA
  • 1 i 1/4 szklanki cukru TEVA
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 75 g czekolady gorzkiej 64% TABLETTE D’OR
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej 64% TABLETTE D’OR
  • 2 łyżki masła LES CROISES

Sposób przygotowania

  1. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Zmielone herbatniki i migdały wymieszać ze stopionym masłem i powstałą masą dokładnie wykleić dno i częściowo boki tortownicy. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
  2. Czekoladę (75 g) roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Ser mascarpone i serek śmietankowy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
  5. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
  6. Tortownicę owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Na schłodzony kruchy spód przełożyć najpierw masę czekoladową, a na nią wylać masę waniliową.
  7. Piec godzinę i 10 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. 100 g czekolady gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać. Powstałą polewą czekoladową udekorować gotowy sernik.