- 2
- 40 minut
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki BIO VILLAGE
- 1/8 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu WM
- 1 jajko POLSKA KURKA
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 ½ szklanki startej cukinii
- Olej do smażenia
Do podania:
- Masło
- Syrop klonowy
- Ulubione owoce
Sposób przygotowania:
- Wymieszać suche składniki w jednej misce: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jajko, mleko, roztopione masło. Dodać cukinię odciśniętą z nadmiaru wody i ponownie wymieszać. Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników.
- Rozgrzać patelnię posmarowaną delikatnie olejem , wykładać łyżką porcję ciasta i smażyć po kilka minut z obu stron.
- Gotowe pankejki podawać z masłem, syropem klonowym i ulubionymi owocami.