Składniki:
- 8 plasterków boczku TRADILEGE
- 150 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 8 jajek POLSKA KURKA
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 2/3 szklanki sera Emmental LES CROISES
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
- masło LES CROISES
Sposób przygotowania:
- Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć. Zdjąć z patelni. Na patelni zostawić około 1 łyżkę tłuszczu. Podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki przez około 1 minutę. Dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie i straci swoją objętość. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem.
- W dużej misce wymieszać razem jajka ze śmietanką. Dodać boczek, szpinak, tarty ser, pomidorki przekrojone na pół, przyprawić solą i pieprzem.
- Przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i podawać.