Składniki:
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 1/4 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki świeżej bazylii
- 1 łyżeczka octu jabłkowego RUSTICA
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego TEVA
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki masła LES CROISES
- Składniki na rybę:
- 600 g filetów z dorsza
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Rybę podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie, smażąc po kilka minut z każdej strony. Usmażone kawałki ryby odłożyć na talerzyk.
- Czosnek pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Na patelnię dodać oliwę z oliwek i rozgrzać. Na oliwie podsmażyć przez kilka minut plasterki czosnku, a następne dodać pomidorki. Smażyć na średnim ogniu kilka minut, po tym czasie dodać wino i gotować żeby alkohol odparował, dodać ocet, sól, pieprz i cukier. Kiedy składniki sie połączą zdjąć z ognia i dodać masło. Na gotowy sos wyłożyć kawałki ryby i posypać posiekaną bazylią.