Składniki:
Krążki bezowe:
- 5 białek POLSKA KURKA
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 500 g mascarpone LES CROISES
- 1 puszka mleka kokosowego TABLES DU MONDE
- 4 łyżki cukru pudru
- owoc granatu
- mango
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
- Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Kiedy białka będą już puszyste zacząć dodawać cukier, łyżka, po łyżce.
- Kiedy cały cukier będzie już dodany ubijać pianę jeszcze przez 2 minuty.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i mieszać jeszcze przez chwilę.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wycisnąć 5 kółek różnej wielkości. Zachować odstępy między kółkami bo beza trochę urośnie.
- Wstawić do piekarnika. Przez pierwsze 30 minut piec w temperaturze 120 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec jeszcze przez 2 godziny.
- Mleko kokosowe schłodzić w lodówce. Gęstą białą cześć przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać około 2 minut na jednolity, puszysty krem.
- Blaty bezowe delikatnie podważyć nożem. Układać krążki bezowe od największego do najmniejszego i przekładać kremem. Ozdobić granatu i mango.