Składniki:
- 4 filety z sandacza
- sól
- pieprz
- 300 g szpinaku NOTRE JARDIN
- garść orzechów nerkowca TOKAPI
- garść rodzynek TABLIER BLANC
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 120 g sera gorgonzola LES CROISES
- 200 ml śmietany 12% DELISSE
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Filety z sandacza umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Szpinak wrzucić do wrzącej wody i gotować przez kilka minut. Następnie odsączyć i odstawić. Rodzynki i orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kawałki sandacza zaczynając od strony ze skórą. Po około 4-5 minutach skórka sandacza powinna być ładnie przypieczona, a mięso prawie w całości ścięte, przełożyć rybę na drugą stronę i smażyć około 1-2 minut. Rybę zdjąć z patelni i odłożyć.
- Na rozgrzaną patelnie przełożyć ser, gdy się rozpuści dodać śmietanę, przyprawić gałką muszkatołową, dodać orzechy, rodzynki i szpinak. Gotować przez chwilę do zgęstnienia sosu.
- Sos serowo szpinakowy wyłożyć na talerz, na sosie ułożyć kawałki ryby, od razu podawać.