- 40 minut + 6 godzin w lodówce
Składniki:
- Składniki na spód:
- 200 g płatków owsianych WM
- 1 duży banan
- 20 g roztopionego masła WM
- 4 łyżki ksylitolu WM
- Składniki na masę:
- 400 g jogurtu greckiego WM
- 250 g mleczka kokosowego WM
- 20 g żelatyny
- 8 łyżek ksylitolu
- Do podania:
- Ulubione owoce
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na spód wymieszać razem za pomocą blendera. Wyłożyć na tortownicę o średnicy ok 21 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Docisnąć do dna. Odłożyć do lodówki
- Masa: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
- Pozostałe składniki na masę wymieszać razem. Spróbować, w razie potrzeby dosłodzić wg uznania. Żelatynę zalać ¼ szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody. Wymieszać do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę masy i wymieszać. Dodawać stopniowo żelatynę do masy.
- Masę przełożyć na przygotowany wcześniej spód. Odłożyć do lodówki na kilka godzin.
- Gotowy fit „sernik” podawać z ulubionymi owocami.