Składniki:
				Warstwa ziemniaczana:
			- 7 średniej wielkości ziemniaków
 - 50 g masła LES CROISES
 - 1/4-1/2 szklanki mleka
 - sól
 
- oliwa z oliwek RUSTICA
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 marchewki
 - 2 laski selera naciowego
 - 500 g pieczarek
 - 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
 - 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
 - 1 pomidor
 - 1 szklanka mrożonego groszku
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1/2 szklanki czerwonego wina WM
 - 1 szklanki bulionu
 
					Sposób przygotowania:
				
				- Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Odsączyć z wody, dodać masło, ugnieść, stopniowo dodawać mleko do uzyskania gładkiego puree.
 - Cebulę, marchewki, seler naciowy, pieczarki i pomidor pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebule i podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać marchewkę i seler naciowy i smażyć kolejne kilka minut co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa się podsmażą dodać pieczarki i smażyć kolejne kilka minut. Pieczarki mogą puścić wodę, należy wtedy tę wodę odparować i smażyć do momentu gdy pieczarki zaczną się rumienić.
 - Dodać wino i gotować na dużym ogniu aż alkohol odparuje. Następnie dodać bulion, pomidora, koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotować kilka minut na średnim ogniu bez przykrycia. Odlać około 1/4 szklanki płynu z patelni i rozmieszać w nim mąkę, dodać do patelni. Na koniec wmieszać groszek i soczewicę, po minucie zdjąć z ognia. W razie potrzeby doprawić. Odstawić do przestudzenia.
 - Kiedy warstwa warzywna i puree będą już ostudzone, wyłożyć je do naczynia żaroodpornego. Najpierw warstwa warzywna, a na nią puree. Puree wygładzić widelcem, polać delikatnie oliwą z oliwek i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Wierzch powinien się ładnie zapiec.