Składniki:
- 5 kawałków chleba pszennego
- 1 opakowanie hummusu PIC'EXPRESS
- 5 gałązek pomidorków czereśniowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego RUSTICA
- 4 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- sól
- świeżo mielony pieprz
- listki bazylii
- orzeszki piniowe TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (najlepiej z funkcją grilla).
- Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni.
- Ząbki czosnku rozdrobnić, dodać sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać. Pomidorki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać winegretem i piec około 20 minut, aż pomidorki staną się miękkie i błyszczące.
- Kawałki chleba posmarować oliwą z oliwek. Opiec w piekarniku.
- Opieczone kawałki chleba posmarować grubą warstwą hummusu, na hummus wyłożyć upieczone pomidorki, polać delikatnie winegretem pozostałym z pieczenia. Udekorować listkami bazylii i orzechami piniowymi.