Składniki:
- 200 g kuskusu Comptoir du Grain
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 1 cytryna
- 2 garści świeżej kolendry
- 50 g migdałów w płatkach Tablier Blanc
- oliwa z oliwek Rustica 3 łyżki +1 łyżka do cukinii
- sól Rustica
- pieprz Rustica
Sposób przygotowania:
- Kuskus przesypać do miseczki, zalać wrzącą wodą odrobinę ponad poziom kuszy. Przykryć talerzykiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę, sól i rozdrobnić widelcem.
- Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Kawałki cukinii ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać delikatnie solą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, aż cukinia delikatnie się zarumieni.
- Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- Kolendrę posiekać drobno.
- Migdały przyrumienić delikatnie na suchej patelni.
- Zetrzeć skórkę z cytryny
- Do miski przełożyć kuskus, cukinię, pomidory, kolendrę i skórkę z cytryny, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
- Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, żeby smaki dobrze się połączyły.
- Wierzch sałatki udekorować płatkami migdałów.