- 4
- 60 minut
Składniki:
- 1 średni batat
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 200 g mrożonego szpinaku NOTRE JARDIN
- 8 jajek POLSKA KURKA
- 100 g sera feta LES CROISES
- 2 cebule dymki
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blachę o wymiarach 30 x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Batata obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec 20 minut.
- W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić plasterki dymki, a po kilku minutach dodać szpinak. Smażyć kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Odsączyć z nadmiaru wody.
- Po upieczeniu batatów obniżyć temperaturę do 170 stopni.
- Na blachę z batatami dołożyć szpinak.
- W misce ubić jajka z odrobiną soli i pieprzu. Masą jajeczną zalać bataty i szpinak. Z wierzchu pokruszyć ser feta.
- Piec 20-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
- Upieczoną fritattę udekorować świeżym tymiankiem.