Składniki:
Kruchy spód:
- 1 szklanka zmielonych herbatników Petit Beurre maślanych
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów łuskanych
- 1 łyżka stopionego masła
- 250 g sera mascarpone LES CROISES
- 250 g twarogu śmietankowego trzykrotnie mielonego
- 4 jajka WIODĄCA MARKA
- 1 i 1/4 szklanki cukru TEVA
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 75 g czekolady gorzkiej 64% TABLETTE D’OR
- 100 g czekolady gorzkiej 64% TABLETTE D’OR
- 2 łyżki masła LES CROISES
Sposób przygotowania:
- Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Zmielone herbatniki i migdały wymieszać ze stopionym masłem i powstałą masą dokładnie wykleić dno i częściowo boki tortownicy. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
- Czekoladę (75 g) roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
- Ser mascarpone i serek śmietankowy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
- Tortownicę owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Na schłodzony kruchy spód przełożyć najpierw masę czekoladową, a na nią wylać masę waniliową.
- Piec godzinę i 10 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- 100 g czekolady gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać. Powstałą polewą czekoladową udekorować gotowy sernik.