- 3
- 60 minut
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 łyżeczka soli RUSTICA
- 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
- 100 g świeżego szpinaku
Winegret ziołowy:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek RUSTICA
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon RUSTICA
- 2 łyżki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki syropu klonowego TABLES DU MONDE
- ½ łyżeczki soli RUSTICA
- ½ łyżeczki pieprzu RUSTICA
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować. Wymieszać z solą i oliwą i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 50 minut, aż ziemniaki ładnie się zarumienią. W trakcie pieczenia obrócić kilka razy.
2. Przygotować dressing: Zioła i czosnek drobno posiekać , dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
3. Do dużego garnka przełożyć szpinak. Na szpinak wrzucić gorące ziemniaki i mieszać, aż szpinak zwiędnie. Dodać odsączoną z zalewy soczewicę oraz dressing. Od razu podawać.