- 20
- 50 minut
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
- 1 łyżeczka cynamonu RUSTICA
- ½ łyżeczka soli
- 100 g masła roztopionego
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki brązowego cukru WM + 1 łyżka
- 2 jajka TEVA
- 2 średnie marchewki
- Skórka z 1 cytryny
- 2 szklanki borówek
Sposób przygotowania:
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- W drugiej misce wymieszać: roztopione masło, mleko, cukier, jajka i skórkę z cytryny.
- Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę i 1 ½ szklanki borówek, wymieszać.
- Masę przełożyć do przygotowanych wcześniej papilotek. Na wierzch muffinek ułożyć resztę borówek. Posypać cukrem trzcinowym.
- Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.