Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 100 g migdałów TABLIER BLANC
- 100 g orzechów laskowych TABLIER BLANC
- 50 g pestek słonecznika TABLIER BLANC
- 1 jabłko
- 1 łyżka oleju kokosowego NAT&VIE
- 100 g miodu KWINTESENCJA SMAKU
- 80 g cukru trzcinowego TEVA
- 1/4 łyżeczki soli
- Jogurt grecki DELISSE
- ulubione owoce
Sposób przygotowania:
- Orzechy laskowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10 minut. Orzechy powinny być ładnie zarumienione a skórka powinna zacząć pękać. Po tym czasie orzechy zostawić na kilka minut do przestudzenia a następnie przełożyć je na ściereczkę, związać do góry i zacząć nimi intensywnie pocierać, dzięki temu skórka oddzieli się od orzechów.
- Obrane orzechy posiekać i przerzucić do miski. Dodać płatki owsiane, posiekane migdały, pestki słonecznika, obrane i starte jabłko, olej kokosowy, miód, cukier trzcinowy i sól i dokładnie wymieszać.
- Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia przemieszać kilka razy. Po upieczeniu granola będzie wydawać się jeszcze miękka, ale stanie się chrupiąca kiedy ostygnie.
- Gotową granolę podawać z jogurtem greckim i ulubionymi owocami.