Składniki:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów pekan TABLIER BLANC
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej TABLIER BLANC
- 1/2 szklanki pestek dyni TABLIER BLANC
- 1 łyżka nasion chia
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu RUSTICA
- 3 szczypty soli RUSTICA
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE
- 4 łyżki syropu klonowego TABLES DU MONDE
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżki napoju migdałowego NAT&VIE
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
- Pół szklanki płatków owsianych zmielić na mąkę. Siemię lniane zmielić. Orzechy pekan posiekać. Jeśli olej kokosowy jest w stanie stałym, rozpuścić go w garnuszku.
- W jednej misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, siemię lniane, nasiona chia, posiekane pekany, żurawinę, pestki dyni, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce rozgnieść banana, dodać olej kokosowy, syrop klonowy i napój migdałowy.
- Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać. Zostawić na około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się bardziej gęste, takie żeby móc formować je w kształt ciastek. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze odrobinę napoju migdałowego.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy, formować kulki, wykładać na blachę i dociskać, formując kształt ciastek.
- Piec około 15-18 minut, aż ciastka zaczną się ładnie rumienić.
- Po upieczeniu wystudzić na kratce.