Składniki:
- 6 udek kaczych
- 150 g boczku w plastrach TRADILEGE
- 200 g mini marchewek
- 2 laski selera naciowego
- 2 pomarańcze
- 1 puszka czerwonej fasoli NOTRE JARDIN
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 papryczka chilli
- 3 małe szalotki
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 łyżki oleju rzepakowego RUSTICA
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Mięso przyprawić obficie solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię ułożyć piersi kaczki skórą do dołu. Jeśli mamy mniejszą patelnię mięso można smażyć partiami. Smażyć około 10 minut z jednej strony, aż skóra się zarumieni i około 5 minut z drugiej.
- Obsmażone mięso odłożyć na talerz. Zlać tłuszcz z patelni.
- Na patelnię dorzucić drobno pokrojony boczek, a po chwili dodać plastry szalotki. Chwilę smażyć, a następnie dodać obrany i pokrojony w plastry imbir, oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.
- Po kilku minutach na patelnię dodać marchewki, oraz plasterki selera naciowego. Gotować około 2 minut a następnie dodać bulion drobiowy oraz sos sojowy i zagotować.
- Przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
- Pomarańcze dokładnie wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i dodać do warzyw. Pomarańcze wyfiletować i również dodać do warzyw. Fasolę wypłukać z zalewy i dodać do warzyw, delikatnie wymieszać.
- Całość przelać do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć mięso, przykryć i piec przez 2 godziny.
- Do dania można podać tuczone ziemniaki, ryż, lub kaszę.