Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego WM
- 1 łyżka cukru wanilinowego WM
- 2 jajka WM
- 185 g mąki pszennej bio WM
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- Dżem truskawkowy bio WM
- 250 g śmietany 36%
- 200 g mascarpone
- cukier puder ok 2 łyżek
- świeże truskawki, listki mięty
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę na muffinki wypełnić 12 papilotkami.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.
- W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
- Mieszankę mąki dodać w dwóch partiach do masy miksując na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolitą masę, razem z drugą porcją mąki dodać mleko.
- Masą wypełnić papilotki do około 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec przez 20-25 minut.
- Upieczone muffinki odstawić do ostudzenia.
- Za pomocą noża wyciąć kawałek na środku muffinki, napełnić dżemem truskawkowym bio i zamknąć odciętym kawałkiem ciasta.
- Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem. Udekorować każdą muffinkę gotowym kremem, truskawką i miętą.