Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 szklanka migdałów TABLIER BLANC
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki sera Grana padano LES CROISES
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka POLSKA KURKA
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Cukinie pokroić w plastry. Na blasze ułożyć kilka warstw ręczników papierowych i ułożyć na nich plasterki cukinii. Posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie cukinie puszczą sporo wody. Docisnąć do nich ręczniki papierowe, żeby się jej pozbyć.
- Migdały zmielić na mąkę.
- Przygotować trzy miseczki – w jednej wymieszać mielone migdały, bułkę tartą, ser, oraz zioła prowansalskie. W drugiej mąkę przyprawioną solą i pieprzem. A w trzeciej jajka wymieszane z solą i pieprzem.
- Obtaczać cukinie najpierw w mące, w jajku, a następnie w serowej mieszance. Plastry cukinii układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 200 stopni, około 25 minut, aż cukinie staną się chrupiące.
- Podawać z ulubionym sosem