Wegetariański stół wielkanocny

Na świecie od lat wzrasta grupa osób hołdująca diecie wegetariańskiej. Nie ma się co dziwić, bo wielu przedstawicieli świata medycyny dostrzega jej bardzo dobry wpływ na zdrowie i kondycję człowieka. Jednak w obliczu Świąt Wielkanocnych wegetarianie często tęsknią za tradycyjnymi potrawami, dlatego powstało już wiele dań bezmięsnych, które śmiało mogą konkurować z takimi specjałami jak pasztet z królika czy tradycyjny żur. Sprawdź, jak pysznie można zastawić wegetariański stół wielkanocny.

Bez jajek nie ma świąt

Wegetarianie, tak jak wszyscy inni, kochają jajka. Oczywiście te tradycyjne, ugotowane na twardo i podane z majonezem lub sosem tatarskim są zawsze mile widziane na stole, ale prawdziwymi przysmakami są te faszerowane. Zwykle furorę robią jajka z awokado, których przygotowanie jest wręcz banalne. Ugotowane jajka przekrajamy na pół, a wydrążone żółtka ucieramy. W osobnej miseczce ucieramy miąższ awokado wraz z sokiem z cytryny, który zapobiegnie zmianie koloru. Łączymy żółtka z awokado, dodajemy posiekany szczypiorek, odrobinę majonezu, a potem cały farsz doprawiamy kolorowym pieprzem i grubą solą. Nadzienie nakładamy do jajek i dekorujemy kilkoma gałązkami szczypiorku.

Wegetariański żur palce lizać

Kto by przypuszczał, że żur bez mięsa, wędzonki czy białej kiełbasy może być taki dobry? Ten bezmięsny różni się smakiem od tradycyjnego, ale nadal jest fantastyczny. Żurek wegetariański w niczym nie ustępuje temu, który znamy z babcinej kuchni. Warto go polecać każdemu, kto nie chce czuć się ociężale po odejściu od stołu.

Tę wegetariańską, wielkanocną zupę przygotowuje się bardzo prosto. Około 3 litry wody gotuje się wraz z cebulą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszonymi grzybkami. Do wody warto dodać sól wędzoną, która dopełni smak gotowego dania. Następnie wlewamy litr zakwasu i gotujemy ponownie. Na koniec doprawiamy śmietaną. Żurek podajemy z gotowanymi ziemniaczkami, z wędzonym tofu i z jajkami ugotowanymi na twardo.

Pasztet z soczewicy, o jakim się nie śniło

Dotąd najbardziej popularne pasztety były oparte na mięsie, ale to było przed erą wegetarianizmu. Teraz pasztety z soczewicy także mają swoich zagorzałych fanów zarówno wśród zwolenników dań mięsnych, jak i oczywiście wśród wegetarian. Przygotowanie takiego pasztetu jest niezwykle proste. Najpierw trzeba ugotować 20 dag soczewicy i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Oba składniki przekładamy do miski, dodajemy jedno surowe jajko, szklankę kaszy jaglanej i dwie czubate łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko blendujemy i na końcu dodajemy przyprawy: troszkę curry, kurkumy, ostrej papryki oraz sól i pieprz. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet można jeść zarówno na ciepło, jako element obiadu, jak i na zimno. Szczególnie dobrze smakuje z ogórkami kiszonymi, dynią lub śliwkami w occie.

Wielkanocne mazurki i baby

Świąteczne mazurki i drożdżowe baby są jak najbardziej odpowiednie także dla wegetarian. Kruche mazurki przełożone dżemem lub dobrym kremem, udekorowane kolorowym lukrem, bakaliami i orzechami będą smakować każdemu. Podobnie rzecz się ma z tradycyjnymi, okrągłymi babami drożdżowymi, które obficie posypane cukrem pudrem są nie tylko pyszne, ale także wyglądają niezwykle elegancko na każdym stole.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *