Święta Wielkiej Nocy zaczynają się uroczystym śniadaniem. Wówczas wokół stołu zbiera się najbliższa rodzina i dzieli święconymi jajkami, jednocześnie składając sobie życzenia wszelkiej pomyślności. Wszak jajka to symbol odradzającego się życia, a więc wszyscy mają nadzieję, że dobry los zawita także do ich domostw. Jakie smaczne i tradycyjne potrawy, oprócz święconki, powinny znaleźć się na wielkanocnym stole?

Do dziś wielu dziwi się, dlaczego to właśnie śniadanie jest najważniejsze w czasie celebrowania świąt wielkanocnych, a przecież tradycja ta wywodzi się z Biblii. Św. Jan w swojej ewangelii opisuje świt nad jeziorem Tyberiadzkim, gdy pojawił się tam zmartwychwstały Chrystus i przygotował śniadanie dla swoich uczniów. Na pamiątkę tego wydarzenia i mitycznego pokonania śmierci w Wielką Niedzielę chrześcijanie spożywają uroczyste śniadanie, a na stole pojawiają się tradycyjnie potrawy, takie jak jajka, świąteczna szynka, cudowny, polski żur z białą kiełbasą, drożdżowe baby wielkanocne i mazurki.

Jajka w wielu odsłonach

Na wielkanocnym stole jajka muszą grać jedną z głównych ról. Można je podawać w dowolnej formie, ale z pewnością nie może zabraknąć tych ugotowanych na twardo serwowanych z majonezem lub sosem tatarskim. Największym jednak powodzeniem zwykle cieszą się jajka faszerowane na wiele sposobów. Jedni podają jajka nadziewane farszem z pieczarek, zielonego groszku, szynki i żółtego sera, podczas gdy inni stawiają na farsze rybne. Pysznie smakują jajka z łososiem lub tuńczykiem. Wielkim smakoszom polecamy ekskluzywną wersję jajek, które podaje się z majonezem i kawiorem.

Nie może zabraknąć białej kiełbasy

Biała kiełbasa to przysmak znany od wieków na polskich stołach. Kiedyś była prawdziwym rarytasem i w czasie wielkanocnym mogli się nią raczyć tylko bogaci ludzie. Ponoć przepis na białą kiełbasę wymyślił przypadkowo pewien niemiecki właściciel gospody, który zwykle do wyrobu swoich kiełbas wykorzystywał baranie jelita. Gdy pewnego razu zabrakło mu ich, mięsem wypełnił jelita wieprzowe. W obawie o to, że takie jelita pękną podczas gotowania, postanowił tylko sparzyć kiełbasę w gorącej wodzie, zamiast ją gotować. Z czasem w Polsce zmieniła się też podstawowa receptura na białą kiełbasę i od początku ubiegłego wieku przygotowuje się ją z mięsa wieprzowego doprawionego majerankiem, czosnkiem i pieprzem.

Wielkanocny żur

Pyszny, pełen aromatów żur to prawdziwa wielkanocna tradycja, choć zupa ta dziś wygląda zupełnie inaczej niż przygotowywana dawniej przez polskie gospodynie. Żur był typowo skromną, postną zupą, którą serwowano w czasie postu poprzedzającego Wielkanoc. Dziś przygotowuje się ją „na bogato”. Podstawą jest mięsny wywar, do którego dodaje się zakwas, a finalny smak uzyskuje się po dodaniu aromatycznej wędzonki.

Mazurki warte grzechu

Trudno też wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego ciasta, jakim jest mazurek. Podobno najpierw ciasto to było znane na Mazowszu, a nazwano je na cześć Mazurów, czyli mieszkańców tego regionu. Jednak przysmak ten ponoć wywodzi się z Bliskiego Wschodu, a do Polski przywędrował wraz z Turkami wieki temu. I choć najbardziej popularne są mazurki przygotowywane z kruchego ciasta, to mogą one być robione też na cieście biszkoptowym lub orzechowym. W dawnych czasach spotykało się również mazurki z ciasta marcepanowego lub makaronowego. We wszystkich tych odmianach jedno zawsze było i jest wspólne, płaty ciasta przekładane są słodką masą, marmoladą lub dżemem. Na wierzchu od wieków króluje kolorowy lukier lub galaretka ozdobiona bakaliami, kandyzowanymi owocami lub orzechami.