Bez wątpienia wędliny stanowią istotny element naszej diety. Spożywane w rozsądnych ilościach, dobrej jakości, są cennym źródłem białka i energii, którego nie powinno zabraknąć z zbilansowanym jadłospisie. Wędliny je się na całym świecie. W każdym jego zakątku jednak ich wygląd, smak i sposób produkcji znacząco się od siebie różnią. Dziś pod lupę bierzemy wędliny, które zdominowały kraje Europy. Spróbujmy dowiedzieć się, jakim ich rodzajem zajadają się Włosi, Francuzi i inni mieszkańcy krajów Europejskich.
Szynka parmeńska, czyli kuchnia włoska bez tajemnic
Szynka parmeńska, a dokładniej Prosciutto di Parma, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów kuchni włoskiej, nieodzownie łączony z jej tradycją i charakterystycznym smakiem. To rodzaj szynki długo dojrzewającej, w produkcji której wykorzystuje się wyłącznie mięso naturalne i sól. Sam proces dojrzewania wędlin trwa 12 miesięcy. Suszone w ten sposób mięso nabiera wyjątkowo subtelnego i niezwykle delikatnego smaku, dlatego szynkę parmeńską najlepiej kosztować pokrojoną w bardzo cienkie plastry.
Innym włoskim przysmakiem jest mortadela. Do jej produkcji wykorzystuje się drobno zmieloną wieprzowinę z dodatkiem ziaren pieprzu oraz orzeszków pistacjowych. Podaje się ją cienko pokrojoną z dodatkiem pieczywa.
Nie sposób nie wspomnieć o bardzo popularnym także w naszym kraju salami. Ten włoski przysmak o charakterystycznym smaku i wyrazistym kolorze doczekał się swoich odpowiedników produkowanych w wielu krajach. Dzięki temu można rozsmakować się w różnych wersjach salami produkowanego z różnymi dodatkami, np. salami z pieprzem.
Kuchnia hiszpańska – niepowtarzalny smak chorizo
Potrawy hiszpańskie są bardzo wyraziste w swoim smaku. Podobnie jest z wędlinami. Kiełbasa chorizo, będąca najpopularniejszym ich rodzajem, produkowana jest z wieprzowiny z dodatkiem słodkiej czerwonej papryki. Kupić ją można w dwóch wersjach: suszonej i surowej. Ze względu na swój wyrazisty smak często wykorzystywana jest w kuchni w formie dodatków do różnych dań, świetnie wzbogacając swoją obecnością szczególnie dania mięsne, jednogarnkowe. Może być także dodatkiem do sałatek, sosów, a nawet jajecznicy. Aby poznać jej smak, wcale nie trzeba odwiedzać gorącej Hiszpanii. Kiełbasę chorizo można bowiem zakupić w niektórych polskich sklepach, np. w sieci marketów E.Leclerc.
Pomysł na oryginalne danie hiszpańskie? Kanapki z salchichon, czyli dojrzewającą hiszpańską kiełbasą pokrytą charakterystycznym białym nalotem. Ten rodzaj wędliny powstaje z mięsa wieprzowego z dodatkiem różnych przypraw: pieprzu, gałki muszkatołowej, goździków lub oregano. Za sprawą białego nalotu, powstającego na kiełbasie w trakcie jej dojrzewania, wędlina nabiera oryginalnego aromatu.
Kuchnia niemiecka, czyli moc inspiracji z całego świata
Pomysły na wędliny, którymi zajadają się nasi sąsiedzi, w dużej mierze zaczerpnięte są z produktów pochodzących z innych europejskich krajów. Przykładem jest chociażby włoskie salami, które doczekało się także niemieckiego odpowiednika. Poza nim w kuchni niemieckiej królują także szynki długo dojrzewające, będące ukłonem w stronę Włoch i Hiszpanii. Oprócz nich w niemieckiej kuchni dominują różnego rodzaju wędzone kiełbasy, które spożywane są samodzielnie lub z dodatkiem chleba. Wykorzystywane są również w formie dodatków do dań mięsnych. Podobnie jak w innych europejskich krajach, przebywając w Niemczech, spróbować można różnych wariantów znanych na całym świecie wędlin.