Czajnik elektryczny to niemal niezbędne urządzenie w każdej kuchni. Trudno sobie wyobrazić codzienność bez możliwości szybkiego zagotowania wody na herbatę czy kawę. I choć to samo można zrobić, używając tradycyjnych modeli czajników oraz kuchenki gazowej bądź indukcyjnej, to jednak większość osób woli używać czajnika elektrycznego. Jak wybrać taki model tego urządzenia, który spełni wszystkie stawiane przed nim wymagania?

Większość osób ceni czajniki elektryczne za to, że zagotowują wodę w kilka chwil, ale niewiele z nich zdaje sobie sprawę, że urządzenia te zużywają ogromne ilości energii elektrycznej. Ich eksploatacja pochłania naprawdę spore kwoty pieniędzy. Przymierzając się więc do zakupu takiego urządzenia, warto zwrócić uwagę na modele, które pozwalają obniżyć koszty ich użytkowania, a także nauczyć się rozsądnego korzystania z czajnika elektrycznego. Najczęstszym błędem popełnianym w czasie gotowania wody w czajniku, jest wlanie zbyt dużej jej ilości. Aby zaparzyć herbatę w dwóch kubkach, wystarczy wlać około 0,5 l wody, a nie 1,5 l. Zagotowanie większej ilości pochłania zbędną energię, za którą trzeba przecież zapłacić. Kupując czajnik, warto też zwrócić uwagę na kilka istotnych jego cech.

Przede wszystkim moc

Niektórzy błędnie sądzą, że jeśli urządzenie będzie miało niższą moc, to będzie bardziej ekonomiczne w użytkowaniu. Tak jednak nie jest. Im większa moc czajnika, tym szybciej woda zostanie zagotowana, a to pociąga za sobą mniejsze zużycie energii. Najlepiej wybierać czajniki, których moc mieści się w przedziale 2000-3000 W. Wówczas jest szansa, że w portfelu pozostanie więcej pieniędzy.

Czajnik z regulacją temperatury

To rozwiązanie jest tak samo znakomite, jak niedoceniane. Wrzątek nie zawsze jest niezbędny! Do zaparzenia zwykłej kawy należy używać wody o temperaturze nie wyższej niż 95 stopni Celsjusza. Podobnie rzecz się ma z herbatami i ziołami, a do ich przygotowywania najlepiej używać wody, która osiąga 90-92 stopnie Celsjusza. Zalewając herbaty i zioła wrzątkiem, niszczy się wiele ich cennych składników, aromatów i smaków. Do tego wszystkiego dochodzą znacznie wyższe koszty doprowadzania wody do wrzenia, co jest zupełnie niepotrzebne.
Urządzenia wyposażone w funkcję regulacji temperatury umożliwiają podgrzewanie wody do z góry określonej ciepłoty. To gwarantuje zachowanie pełni smaku i aromatu herbaty czy kawy oraz przyczynia się do obniżenia wysokości rachunków za energię elektryczną.

Co podgrzewa wodę w czajniku?

Choć niektórzy producenci twierdzą, że czajniki wyposażone w tradycyjne grzałki zużywają znacznie mniej prądu, nie jest to prawdą. Znacznie lepszym rozwiązaniem są urządzenia, w których elementem grzejnym jest specjalna płyta. Zużywa ona o wiele mniej energii, a dodatkowo umożliwia gotowanie tylko takiej ilości wody, która rzeczywiście jest nam potrzebna. W czajnikach wyposażonych w grzałkę, jeśli potrzebujemy mniej gorącej wody, to i tak musimy jej nalać tyle, aby przykryła całą grzałkę.

Obudowa czajnika

Przy zakupie urządzenia warto też zwrócić uwagę na samą obudowę, która powinna wzbudzać zaufanie, jeśli chodzi o wytrzymałość mechaniczną. Czajniki wykonane z plastiku często nie będą miały długiej żywotności. Zdecydowanie lepiej wybierać sprzęt wykonany ze stali nierdzewnej. Świetnie sprawdzają się czajniki wyposażone w termostat oraz w podziałkę, dzięki której można łatwo kontrolować ilość nalewanej wody.