Warzywno-owocowe stragany cudownie prezentują się od wiosny do wczesnej jesieni. Chciałoby się zachować ten widok, smak i zapach przez cały rok. Niestety już późną jesienią wybór produktów maleje, a jedynym sposobem na delektowanie się smakami truskawek, malin, gruszek, własnych kiszonych ogórków czy też przecierów pomidorowych są domowe przetwory zrobione latem. Jak zaplanować przygotowywanie takich pyszności?

Nie od dziś wiadomo, że aby wypełnić domową spiżarnię na zimę, trzeba się solidnie napracować. Ważne są zatem wszelkie akcesoria, które ułatwiają pracę w kuchni. W końcu szatkowanie kapusty, przygotowywanie pikli czy też drylowanie wiśni to bardzo mozolna i czasochłonna praca, którą można efektywnie usprawnić. Duże znaczenie ma też odpowiedni dobór słoików i ich właściwe przygotowanie, bo jest to jest klucz do długiej przydatności produktów.

Przede wszystkim słoiki i butelki

Do przetworów domowych najczęściej używa się trzech rodzajów słoików. Pierwsze z nich to te klasyczne twist-off, które zamykane są metalowymi nakrętkami. Ich zaletą jest to, że można je pasteryzować nie tylko tradycyjnie w garnku, ale także w piekarniku. Słoiki z gumową uszczelką i szklanym wieczkiem wyglądają niezwykle dekoracyjnie, bo całość uzupełnia jeszcze metalowa klamra. Niestety nie można ich wstawiać do piekarnika. Do pasteryzacji niezbędny jest garnek z wrząca wodą. Z kolei do soków i nalewek używa się butelek z nakrętkami lub z korkami.

Ogromne znaczenie mają też rozmiary słoików. Te małe powinny być używane do przetworów, które po otwarciu słoika trzeba stosunkowo szybko zjeść. Zatem będą odpowiednie dla domowych dżemów i konfitur oraz przecierów i keczupów.

W słoikach średniej wielkości powinny znaleźć się pikle, grzybki, gruszki w occie, sałatki i surówki warzywne. Duże słoiki z reguły przeznaczone są na kiszone ogórki i kapustę, a także na różnego rodzaju kompoty.

Akcesoria, które ułatwiają pracę

Drylownica do wiśni to urządzenie, które jako pierwsze przychodzi nam na myśl. Dziś można zaopatrzyć się w niewielkie ręczne urządzenie przeznaczone tylko do wiśni. Można jednak wybrać nieco inny, większy model, który sprawi, że z łatwością pozbędziemy się pestek nie tylko z wiśni czy czereśni, ale także ze śliwek. Zatem zrobienie przepysznych powideł zajmie znacznie mniej czasu. Mało tego, pojawiły się także drylownice do jabłek, które w prosty sposób usuwają z nich całe gniazda nasienne.

Któż z nas nie spędził wielu godzin na usuwaniu szypułek z truskawek? Teraz jest to znacznie łatwiejsze, bo wystarczy użyć specjalnych szczypców, dzięki którym nawet spore ilości truskawek można błyskawicznie przygotować do dalszego przerabiania.

W kuchni niezbędne okażą się także obieraczki i krajalnice do warzyw i owoców. Dzięki nim sprawnie można obierać cukinie, gruszki, marchewki czy ogórki. Z kolei krajalnica błyskawicznie pokroi warzywa i owoce w plasterki, słupki czy też tradycyjną kostkę. Te urządzenia przydadzą się nie tylko w czasie przygotowywania przetworów na zimę, z pewnością będą wykorzystywane przez cały rok do przygotowywania sałatek i surówek.

Przystępując do przygotowywania smakołyków na jesień i zimę, warto także zainteresować się prostymi przecierakami do warzyw i owoców. To proste, ręczne urządzenia, które składają się z podstawy, sitka i korbki. Można wybrać urządzenia wykonane tylko z plastiku, ale są dostępne także te ze stali nierdzewnej, które posłużą do przecierania znacznie większych owoców czy warzyw.