Trudno sobie wyobrazić dobrze wyposażoną kuchnię bez kilku patelni. Smażymy na nich mięso, przygotowujemy makaron na tysiąc sposobów, risotto czy też tak modną ostatnio szakszukę. Dzieciaki też nie odpuszczają, więc co chwilę smażymy stosy naleśników czy racuchów. Jakie patelnie wybierać, aby codzienne przygotowywanie posiłków nie przysparzało trudności?

Chociaż niektórym wydaje się, że zakup patelni to przysłowiowa „bułka z masłem”, to są w wielkim błędzie. Producenci zarzucili nas ogromną liczbą modeli, produkują patelnie z różnych materiałów, stosują różne powłoki, a koniec końców zwykłemu klientowi trudno zorientować się, co będzie dla niego najlepsze. Zanim więc zaczniesz w ogóle wybierać, musisz określić, do czego konkretnie patelnia ma ci służyć, a potem wybrać najlepszy model do tego celu.

Rodzaje patelni

Dawno temu dostępny był tylko jeden rodzaj patelni i nie było problemu. Na takiej patelni przygotowywało się każdą potrawę. Dziś przyglądając się patelniom na sklepowych półkach, można doznać zawrotu głowy. Patelnie uniwersalne, głębokie, płaskie, grillowe, z powłokami ceramicznymi czy teflonowymi to dzisiaj standardowa oferta. Najbardziej popularnym rodzajem jest patelnia klasyczna, czyli model ze spłaszczonym dnem i stosunkowo niewysokimi brzegami. Na niej można przyrządzić wiele potraw, a więc wiadomo, że jest to model najczęściej wybierany.

Kolejnym rodzajem jest patelnia z wysokimi brzegami, która nieco przypomina garnek. Ta świetnie nadaje się do smażenia lub duszenia dużej ilości produktów. Trzeba przyznać, że w niej przygotowuje się potrawy komfortowo, bo można ją wykorzystywać nawet do tak zwanego smażenia na głębokim tłuszczu.

Coraz chętniej wybierane są także tak zwane grillowe patelnie, których dno ma wyraźne, głębokie rowki lub kratkę. Smażąc na niej mięso lub warzywa, otrzymujemy potrawy niczym z grilla. Są podobne w wyglądzie i smaku. Dzięki patelni grillowej można przygotować mięso, które będzie pozbawione nadmiaru tłuszczu, a więc osoby na diecie powinny posiadać taki sprzęt w swojej kuchni.

Oprócz tych standardowych modeli znajdziemy różne patelnie do zadań specjalnych. Zatem istnieją specjalne rodzaje przeznaczone do przygotowywania jajek sadzonych, ryb, naleśników, a nawet te dedykowane hiszpańskiej paelli.

Materiały, z których wykonuje się patelnie

Najpopularniejsze są patelnie aluminiowe, które lubiane są dlatego, że są lekkie i odporne na uszkodzenia. Jednak jeśli nagrzeją się za bardzo – powyżej 180 stopni Celsjusza – zaczynają wydzielać szkodliwe substancje. To jest główną przyczyną pokrywania ich teflonem. Kupując taką patelnię, trzeba wiedzieć, że nie wszystkie mogą być używane na kuchenkach indukcyjnych.

Wyjątkowo trwałe są patelnie stalowe, a zwłaszcza te ze stali nierdzewnej. Niestety dość długo się nagrzewają, a do smażenia zawsze trzeba używać tłuszczu. Z kolei patelnie żeliwne są jeszcze trwalsze, ale ich porowata powierzchnia może sprawiać trudności przy czyszczeniu. Niestety są dość ciężkie, a to sprawia trudność szczególnie paniom.

Patelnie tytanowe to modele „z najwyższej półki”. Bardzo wytrzymałe i odporne na zarysowania. Można na nich smażyć wszystko i warto mieć w swojej kuchni choć jedną taką patelnię.

Stosowane powłoki

Najbardziej popularne są patelnie z powłokami teflonowymi, dzięki nim można smażyć nawet bez tłuszczu, a potrawy nie przywierają do powierzchni. Niestety tego typu powłoki źle znoszą kontakt z metalowymi sztućcami, dlatego trzeba używać drewnianych lub silikonowych łopatek czy szczypców.

Przebojem na rynek wkroczyły patelnie o powłokach ceramicznych, które są odporne na uszkodzenia i nawet bardzo wysokie temperatury. Smażąc na nich, trzeba jednak dodawać nieco tłuszczu. Najdroższe patelnie posiadają powłoki tytanowe, które są bardzo trwałe, bo można nawet używać metalowych sztućców do mieszania czy przewracania potraw, a powłoka pozostanie nieuszkodzona.