Składniki:
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- 1 szklanka pokrojonych w plasterki marchewek
- 1 szklanka selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku rozdrobnione
- 100 g świeżego jarmużu
- 1 puszka fasoli WM
- 1 1/2 -2 litrów bulionu drobiowego
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- sól
- pieprz
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 6 łyżek sera Grano Padana LES CROISES
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
- oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- ser Grano Padana LES CROISES
- natka pietruszki
- plasterki cytryny
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
- Przygotować pulpety: Wymieszać razem mięso, bułkę tartą, jajko, ser i posiekaną drobno natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie nasmarować oliwą z oliwek i formować małe pulpety. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu kilka minut. Następnie dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać marchewkę i seler naciowy i smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając, tak, żeby warzywa się zarumieniły.
- Dodać bulion, zagotować i gotować około 5 minut, następnie dodać jarmuż, odsączoną z zalewy fasolę, pulpety, skórkę i sok z cytryny, oraz płatki chilli i gotować kolejne 5 minut.
- W razie potrzeby doprawić.
- Podawać z dodatkową porcją sera, posiekaną natką pietruszki, oraz plasterkami cytryny.