- 8
- 40 minut
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy NOTRE JARDIN
- 2 ogórki zielone
- 2 pomidory
- 6 ogórków konserwowych RUSTICA
- 1 czerwona cebula
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 1 szklanka jogurtu greckiego BIO VILLAGE
- 5 łyżek majonezu RUSTICA
- ok. ¼ szklanki ketchupu
Marynata do kurczaka:
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego RUSTICA
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich RUSTICA
- ½ łyżeczka papryki słodkiej RUSTICA
- ½ łyżeczki papryki ostrej RUSTICA
- ½ łyżeczki soli RUSTICA
- ¼ łyżeczki pieprzu RUSTICA
- 1 łyżka oliwy z oliwek BIO VILLAGE
- 1 łyżka oleju rzepakowego RUSTICA
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Dodać wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać wcierając przyprawy w kawałki kurczaka. Zostawić na 20 minut.
- Wymieszać razem jogurt z majonezem i odstawić.
- Usmażyć kawałki kurczaka. Usmażonego kurczaka wystudzić i przełożyć do przeźroczystej miski, w której będziemy serwować sałatkę. Na warstwę kurczaka ułożyć czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Przykryć warstwą kurczaku. Następnie układać kolejno pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i ogórki zielone, kukurydzę, pokrojony w kostkę i pozbawiony pestek pomidor, warstwę jogurtową, a na koniec poszatkowaną kapustę pekińską.
- Sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się połączyły.