Składniki:
- 2 jajka POLSKA KURKA
- 100 g papryki marynowanej RUSTICA
- 10 g oliwy z oliwek RUSTICA
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia TABLIER BLANC
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej RUSTICA
- 1/2 łyżeczki soli RUSTICA
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu RUSTICA
- 200 g sera koziego LES CROISES
- 100 g serka kremowego LES CROISES
- 40 g orzechów włoskich TABLIER BLANC
- 3 garści rukoli
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 170O C.
- Brzegi i dno formy ok. 30x24x6 cm wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka i odstawić.
- Do blendera przełożyć żółtka, dodać paprykę i oliwę, zmiksować. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, mieloną paprykę, sól i pieprz, wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Ciasto paprykowa przełożyć do przygotowanej blachy i rozprowadzić równomiernie. Piec 15 minut, po czym wyjąć z blachy i odstawić do ostygnięcia. Następnie delikatnie usunąć papier i przełożyć ciasto na dużą deskę.
- Do blendera przełożyć sery i zmiksować na gładką masę. Na ciasto wyłożyć ser, rozsmarować. Posypać orzechami i rukolą, delikatnie zwinąć i wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Pokroić w plastry i serwować.